AZ blijft dromen van Champions League, NEC niet voorbij Ajax

28 april - 14:12
183

AZ houdt de druk op FC Twente in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie. De Alkmaarders waren in Nijmegen met 0-3 te sterk voor NEC, dat daardoor verzuimt om Ajax van de belangrijke vijfde plaats te stoten.

Tjaronn Chery had meteen na de aftrap iets moois in gedachten, maar AZ-doelman Mathew Ryan voorkwam een droomstart van de thuisploeg. Daarna namen de Alkmaarders het initiatief. Het resulteerde na ruim een kwartier in de 0-1. De bal viel wat gelukkig voor de voeten van Dani de Wit, die Jasper Cillessen verschalkte. Voor de aanvallende middenvelder zijn tiende Eredivisie-doelpunt van het seizoen.

Philippe Sandler zag er niet goed uit bij de tegengoal en tot overmaat van ramp viel hij niet veel later ook nog eens uit met een hamstringblessure. Onder het toeziend oog van Ajax-beleidsbepalers Marijn Beuker en Kelvin de Lang - de Amsterdammers tonen net als PSV interesse - moest de verdediger zich na 24 minuten laten vervangen door Matthias Ross.

NEC kreeg in de weinig hoogstaande eerste helft één mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Kodai Sano kopte in de handen van Ryan. De tweede helft verliep aanvankelijk ook geruisloos en zonder serieuze kansen. Na 58 minuten zorgde Vangelis Pavlidis voor de beslissing. Waar de thuisploeg dacht aan een doeltrap, profiteerde de Griekse spits. Hij komt daarmee weer op gelijke hoogte met Luuk de Jong in de strijd om de topscorerstitel. Beiden scoorden 27 keer.

NEC bleef tevergeefs zoeken naar openingen in de Alkmaarse defensie, terwijl invaller Ernest Poku aan de andere kant voor het slotakkoord zorgde. AZ boekt zodoende een zakelijke, maar zeer belangrijke zege. De ploeg van Maarten Martens weet zich vrijwel zeker van de vierde plaats en blijft in de buurt van FC Twente, dat vijf punten meer heeft. Beide teams staan volgende week tegenover elkaar.

NEC blijft onder Ajax staan en moet vrezen dat FC Utrecht later op de dag de zesde plaats overneemt.