Spurs zit Nederland dwars in strijd extra CL-plek, hopen op Feyenoord, PSV en AZ

Spurs zit Nederland dwars in strijd extra CL-plek, hopen op Feyenoord, PSV en AZ

02-11-2022 00:00 Laatste update: 00:05
14
Author profile picture

Nordin 't Hart

Er hebben zich dinsdag een aantal bizarre dingen voorgedaan in de strijd die Nederland voert voor een extra Champions League-ticket. Nu de kruitdampen een beetje zijn opgetrokken, duikt VoetbalPrimeur in de situatie.

Zoals bekend strijdt Nederland met Portugal om de zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Die positie geeft recht op twee directe Champions League-plekken en één voorrondeticket. Ajax, FC Porto en Sporting Portugal kwamen dinsdagavond in actie namens de twee landen. Voor Nederland was het vooral cruciaal wat er bij de laatstgenoemde ploeg gebeurde, aangezien alles nog mogelijk was voor Sporting in zijn Champions League-poule.

Er leek even enorm goed nieuws in de maak te zijn voor Nederland. Sporting was namelijk heel dicht bij volledige Europese uitschakeling. Als dat werkelijkheid werd, was de zesde plek wel heel dicht bij gekomen voor Nederland. Sporting kroop echter door het oog van de naald, dankzij een laat doelpunt van Tottenham Hotspur. Sporting is daardoor niet als vierde, maar als derde gefinisht in zijn poule. De ploeg is nu na de winter nog actief in de Europa League. 

Portugal kan daardoor geen extra Champions League-bonuspunten bijschrijven. Het Zuid-Europese land weet wel dat het na de groepsfases geen teams zal kwijtraken. Dat is voor Nederland niet het geval. Daar komen we nog op terug, eerst aandacht voor de prestaties van Ajax en Porto. De twee ploegen wonnen allebei, wat Nederland 0.400 punt oplevert en Portugal 0.333. Ajax is zeker van een plekje in de Europa League, terwijl Porto groepshoofd is geworden. Die ploeg ontloopt dus de andere nummers één in de achtste finale van de Champions League.

Al met al had de dinsdagavond een stuk beter, maar ook een stuk slechter kunnen verlopen voor Nederland. Veel komt nu aan op de wedstrijden van donderdag. Het is cruciaal dat Feyenoord in ieder geval Europees overwintert, terwijl we ook moeten hopen op PSV en AZ. Zij strijden nog voor de eerste plek in hun poules, wat geen tussenronde en extra bonuspunten zou betekenen.

De spannende strijd tussen Nederland en Portugal wordt dus in de komende dagen vervolgd. Na donderdag zal er al een stuk meer duidelijk worden over onze daadwerkelijke kansen op een extra plekje in de Champions League.

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 57.164 (8.583) (6/6)
6. NEDERLAND 54.300 (7.900) (4/5) 
7. Portugal 53.049 (9.333) (4/6)