Amper steun voor Moniz: 'Te krankzinnig voor woorden, een grove schande is het'

3 november om 15:57

Ricardo Moniz voelt zich in de steek gelaten. De trainer van Zalaegerszegi TE is een maand geschorst door de Hongaarse voetbalbond, nadat hij vanwege een racisme-incident zijn team van het veld haalde. Vanuit Nederland voelt hij weinig steun.

Moniz heeft de UEFA een 'lange mail' gestuurd, maar wacht nog op een reactie. De UEFA is niet de enige partij die stil blijft. Moniz kreeg een belletje van KNVB-directeur Marianne van Leeuwen en CBV-voorzitter Gerard Marsman, maar grote namen die publiekelijk hun steun uitspraken bleven uit.

"Het is verdacht stil ja, dat klopt", reageert Boussatta in het Algemeen Dagblad. "En dat is te krankzinnig voor woorden. Een Nederlandse trainer zet zich in voor de goede zaak, wordt vervolgens door de Hongaarse bond 'beloond' met een maand schorsing, en niemand die het voor hem opneemt. Een grove schande is het."

De oud-international vindt dat er met twee maten gemeten wordt. "Als Ronald Koeman of welke andere grote naam dan ook te maken had gekregen met een misstand van deze omvang, dan is iedereen er als eerste bij om moord en brand te schreeuwen. Dan blijft het in de media dagenlang hot news. Nu hoor je niemand."

"Blijkbaar is Hongarije een ver-van-ons bedshow. Wat daar gebeurt is kennelijk niet interessant genoeg, zelfs niet als een landgenoot er met groot onrecht te maken krijgt. Het is heel simpel: Ricardo heeft, met schijt aan alle mogelijke consequenties, in het belang van ons allemaal zijn nek uitgestoken. Dat moet je niet willen bagatelliseren. Naast diep, diep respect verdient hij de steun die hij nu mist."