Van Gaal geeft Cillessen-uitleg en bespreekt opties: 'Alleen Noppert echt in vorm'

Van Gaal geeft Cillessen-uitleg en bespreekt opties: 'Alleen Noppert echt in vorm'

11-11-2022 13:23 Laatste update: 16:17
87

Louis van Gaal geeft aan dat de vorm van Jasper Cillessen de doorslag heeft gegeven om hem niet op te roepen voor het WK. De bondscoach geeft de voorkeur aan Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert in de 26-koppige selectie van Oranje.

"We gaan naar een toernooi waarin mensen vijf weken bij elkaar zijn. Het is dus niet altijd het geval dat de beste spelers worden gekozen, maar de - in mijn ogen - beste teamspeler", zo vertelde Van Gaal vrijdag op de persconferentie. Hij kreeg vervolgens de vraag of dat de reden is achter de absentie van Cillessen. "Dat zou een reden kunnen zijn, maar dat is in dit geval niet het geval."

"Ik weet niet of jij wedstrijden ziet van Cillessen, maar die is de laatste weken niet in vorm", gaat Van Gaal verder. "Volgens mij is nú het WK. En niet over vijf weken. Dat als hij bij mij en Frans Hoek traint, dat hij veel beter wordt. Zo is het niet. Vorm is een heel moeilijk begrip."

De NEC'er was naar verluidt woedend dat hij is gepasseerd. Hij werd vrijdagochtend ingelicht door keeperstrainer Frans Hoek. "Het is logisch dat hij teleurgesteld is. Ieder mens reageert dat op zijn wijze af. Dat heeft te maken met het totale mens-principe. Ik kan er wel iets bij voorstellen. Hij is de meest ervaren keeper en heeft altijd geleverd bij mij. Ook toen hij kwam uit Valencia, waar hij nooit speelde. Ik had dat vertrouwen in hem, zo simpel is het."

Desondanks viel Cillessen dus af, net als Mark Flekken. Bijlow lijkt nu goede papieren te hebben om het Oranje-doel te verdedigen in Qatar. Toch benadrukt Van Gaal dat zijn keuze nog niet is gemaakt. "Nee, dat weet ik niet. Hij zou de eerste keuze kunnen zijn, maar dat ligt aan hoe hij binnenkomt bij mij. Datzelfde geldt voor Pasveer, en ook voor Noppert. De enige keeper die écht in vorm is, is Andries Noppert. Maar ik weet niet hoe dat volgende week is. Zo kijk ik naar spelers."