Zwarte Pieten bij Volendam-Utrecht: 'Bij apengeluiden loop ik het veld af'

Zwarte Pieten bij Volendam-Utrecht: 'Bij apengeluiden loop ik het veld af'

12-11-2022 23:11
485

FC Volendam-verdediger Xavier Mbuyamba heeft getwijfeld om zaterdagmiddag tegen FC Utrecht in actie te komen. Op De Dijk zaten tientallen supporters verkleed als Zwarte Piet op de tribune.

"Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen", zegt Mbuyamba na afloop tegen de NOS. "Ik zag het al toen ik het veld opliep. Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte." In Volendam is er veel te doen om Zwarte Piet, die sinds dit jaar geen deel meer uitmaakt van het sinterklaasfeest in het vissersdorp. "Als ze apengeluiden gaan maken, loop ik van het veld af", aldus Mbuyamba.

"De mensen moeten niet zo naar de wedstrijd komen, dat is het hele ding. Ik snap het niet, maar ik blijf gewoon voetballen." Trainer Wim Jonk verdedigt Mbuyamba na afloop van het duel. "Ik vind dat het niet thuishoort in een voetbalstadion, daar moeten we met voetbal bezig zijn." De oefenmeester baalt ervan dat Mbuyamba met zijn gevoel worstelde. "Ik vind dat ontzettend vervelend. Dat hoort niet."

FC Utrecht-trainer Henk Fraser kijkt anders naar de situatie. "Het raakt me niet, ik laat me nergens door afleiden", zegt hij. "Ik heb er een duidelijke mening over. Ik vind stierenvechten niet meer van deze tijd, want we hebben ons ontwikkeld als mens. En ik vind Zwarte Piet ook niet meer van deze tijd."