Maduro ziet WK-statistieken voor veel kijkers als abracadabra: 'Zorg voor context'

Maduro ziet WK-statistieken voor veel kijkers als abracadabra: 'Zorg voor context'

24-11-2022 10:00
13

Hedwiges Maduro ziet dat voetbal evolueert door een rits statistieken met Engelse termen, vooral op het WK in Qatar, maar ook over het algemeen. Volgens Maduro is dat best wel interessant, maar moet FIFA met meer context komen.   

Het langsflitsen van statistieken tijdens wedstrijden is niets nieuws, maar tot recent bleef het vaak bij balbezit of aantal gelopen kilometers. Dit WK worden kijkers getrakteerd op statistieken als 'linebreaks' (doorbreken van een linie) en 'forced turnovers' (afpakken van de bal door een bepaalde actie). "Deze nieuwe service geeft een heel mooi beeld van de manier waarop landen spelen. En hoe spelers uitblinken, maar de FIFA moet voor meer context zorgen", stelt Maduro.

"De FIFA zou bij die statistieken even snel een voorbeeld in beeld kunnen geven", zegt hij bij het Algemeen Dagblad. Op die manier kan het echt een hulpmiddel zijn om wedstrijden beter te begrijpen." Volgens Maduro loopt Nederland sowieso achter als het gaat om tactische beschouwingen. "In Duitsland geeft Julian Nagelsmann, de trainer van Bayern München, op YouTube uitleg over zijn tactische keuzes tijdens een wedstrijd. In Spanje zie je tijdens wedstrijden van La Liga in beeld met welke tactische opstelling een elftal speelt. Wij in Nederland hebben een andere cultuur."

"Dat is niet erg, maar wel een gemiste kans. Het voetbal evolueert en we mogen daar best wat beter in meegaan", besluit hij.