Portugal met historische Ronaldo in zinderende slotfase langs Ghana

24 november om 18:54
Laatste update: 24 november om 19:39

Portugal heeft na een stroeve eerste helft af kunnen rekenen met Ghana. Met een scorende Cristiano Ronaldo won de ploeg van bondsoach Fernando Santos met 3-2 van Ghana. De goal van Ronaldo werd omgeven door controverse vanwege een wel heel makkelijk gegeven strafschop.

Bij de bondscoach Santos was er geen enkele twijfel. Voor Ronaldo was er een plekje in de punt van de aanval, inclusief aanvoerdersband. Joao Felix was op papier degene die naast de superspits stond. Op het middenveld koos Santos voor Bruno Fernandes, Bernardo Silva en Pablo Otavio. Danilo Pereira stond naast Ruben Dias in het centrum van de verdediging. Bij Ghana mocht Mohammed Kudus beginnen. Hij begon als een soort centrale middenvelder achter de aanvalslinie.

De eerste helft begon met wat kansen over en weer, maar de grootste druk werd gezet door Portugal. Het team van bondscoach Santos liet wel af en toe wat zien, maar echt flitsend was het aanvalsspel nog niet. Ronaldo kreeg zelf de twee grootste kansen van het eerste bedrijf en zag zelfs een goal afgekeurd worden door een overtreding. De superster was nog niet echt dodelijk en oogde af en toe geïrriteerd als ploeggenoten hem oversloegen of een kans misten. De Ghanezen kwamen er af en toe via een gevaarlijke counter uit.

Na rust kwam de wedstrijd echt volledig los. De eerste goal viel uiteindelijk na 65 minuten, toen Ronaldo een lichte aanraking voelde in de zestien meter. De Portugees ging liggen en de arbitrage gaf erg makkelijk een penalty. De VAR keek er niet meer naar en Ronaldo werd door de benutte strafschop de eerste speler die op vijf achtereenvolgende WK’s wist te scoren.

De voorsprong bleef niet lang op het scorebord, want acht minuten later maakte Ghana via Andre Ayew de gelijkmaker. Het leek een spannende slotfase te worden, maar die waan haalde Portugal al snel weer uit de lucht. In de 78e en 80e minuut schoten Felix en invaller Rafael Leão de Ghanese hoop aan gruzelementen. Fernandes gaf op beide goals een magistrale assist.

Uiteindelijk werd het kort voor tijd toch nog spannend. Ghana maakte er in de 89e minuut nog een wedstrijd van door via Osman Bukari de 3-2 te maken, maar de ploeg van Santos hield met heel hard werken stand. Uiteindelijk kregen de Portugezen nog een levensgrote kans, maar Inaki Williams gleed uit en kon niet profiteren van de fout van doelman Diogo Costa. Portugal gaat door de overwinning aan kop in Poule H.