Vink hard voor 'ongeïnteresseerde' Memphis: 'Wat hij kwam doen, weet ik echt niet'

Vink hard voor 'ongeïnteresseerde' Memphis: 'Wat hij kwam doen, weet ik echt niet'

26-11-2022 07:48
118

Marciano Vink mist creativiteit in het Nederlands elftal, maar plaatst ook vraagtekens bij de energie die de Oranje-spelers in de wedstrijd stoppen. Onder anderen Memphis Depay is nog ver verwijderd van zijn topvorm, luidt het oordeel.

"Als je ziet hoeveel energie landen als de Verenigde Staten, Canada en Ecuador in een wedstrijd kunnen leggen, daar begint het wel bij", vertelt Vink bij WK Praat op ESPN. "Dat betekent dat vijf, zes spelers zich aanbieden op een bepaalde manier. Eentje diep, eentje in de bal, zodat je afspeelmogelijkheden krijgt en het positiespel dynamischer wordt. Dat is trainbaar. Als het in een te laag tempo gaat, is het voor een tegenstander heel makkelijk om kort te zitten."

"Nederland kreeg geen tijd en ruimte", vervolgt Vink. "Dat zag je helemaal aan Memphis. Wat hij in het veld kwam doen, dat weet ik echt niet. Hij speelde in een tempo... Daaraan zag je dus dat als je met te weinig energie een wedstrijd ingaat, je niet een speler van twee meter achter je kunt houden. Dit ging op zijn elfendertigst."

Vink vindt dat er ondanks zijn gebrek aan wedstrijdritme meer verwacht mag worden van de FC Barcelona-aanvaller. "Je kunt nog wel met een andere instelling invallen. Je weet bij voorbaat dat je er na 45 minuten in komt. Dan kan ik mij niet voorstellen dat je vijf keer de bal van je laat afpakken. Dat je slap bent en vertwijfeld naar de scheidsrechter kijkt van: help. Het zag er heel ongeïnteresseerd uit."

"Gelukkig was de wissel (Steven Bergwijn, red.) ook niet goed", vervolgt de analist. "Want stel je voor dat ze wel een goede wedstrijd spelen. Dan moet er eentje uit, omdat het al besloten is dat jij 45 minuten speelt. Dan is het toch lullig dat jij op deze manier invalt?"