Oranje op rapport: lage cijfers, één onvoldoende, alleen Gakpo in topvorm

29-11-2022 17:56 Laatste update: 30-11-2022 16:24
372 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Het Nederlands elftal heeft zich door een 2-0 zege op gastland Qatar als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK. VoetbalPrimeur maakt rapport op van opnieuw een tegenvallend optreden.

Andries Noppert - 6,5: in zijn derde WK-optreden kreeg Noppert amper iets te doen. De doelman moest drie schoten op doel verwerken en kwam niet in de problemen.

Denzel Dumfries - 5: zo goed als zijn EK verliep, zo moeizaam speelt Dumfries dit WK. De vleugelverdediger lijkt totaal uit vorm, oogt defensief onzeker en wist aanvallend weinig tot geen gevaar te stichten.

Jurriën Timber - 5,5: het zit 'm in details, maar Timber heeft de smaak ook nog niet te pakken. De verdediger maakt te veel riskante keuzes en klikt nog niet met de spelers om hem heen.

Virgil van Dijk - 6,5: na de stevige kritiek van Marco van Basten had Van Dijk iets te bewijzen. De aanvoerder was bij de les en zocht wat vaker de oplossing naar voren. Zo moet-ie spelen, zal Van Basten denken.

Nathan Aké - 6: de de positieve uitzondering tijdens het gelijkspel tegen Ecuador speelde nu een degelijke wedstrijd tegen het zwakke Qatar. Geen centje pijn voor Aké.

Daley Blind - 6: een systeem met wingbacks heeft weinig zin als ook Blind aanvallend amper iets bijdraagt. De Ajacied kreeg wel de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn poging miste kracht.

Marten de Roon - 5,5: niet Teun Koopmeiners of Steven Berghuis, maar De Roon kreeg dit keer de kans op het Oranje-middenveld. In het eerste half uur ging er veel mis. Daarna was hij onzichtbaar en dat is een goed teken.

Frenkie de Jong - 7: 1180 dagen na zijn laatste - en enige - doelpunt in het Nederlands elftal was het weer raak. Dat kan niet los worden gezien van het feit dat hij hoger stond. Daar heeft Oranje hem hard nodig.

Davy Klaassen - 6: in de eerste helft liep Klaassen meer in de weg dan dat hij dingen deed die bij een nummer 10 van het Nederlands elftal passen. Na rust toonde hij uiteindelijk wat beterschap.

Cody Gakpo - 7,5: in Nederland wisten we al hoe goed Gakpo is, maar nu heeft ook de rest van de wereld hem ontdekt. De PSV'er maakte zijn derde doelpunt op het WK en is de enige Oranje-international die in topvorm is.

Memphis Depay - 5,5: voor het eerst sinds 22 september stond de Oranje-vedette in de basis. Onwennig, zo kan zijn wedstrijd bestempeld worden. Hij doet zijn stinkende best, maar Oranje heeft een scherpere Memphis nodig. Na 66 minuten gewisseld.

Invallers
Steven Berghuis - x: viel na 66 minuten in voor Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.
Vincent Janssen - x: viel na 66 minuten in voor Memphis en speelde te kort voor een beoordeling.
Teun Koopmeiners - x: viel na 83 minuten in voor De Roon en speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: viel na 83 minuten in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.
Kenneth Taylor - x: viel na 86 minuten in voor De Jong en speelde te kort voor een beoordeling.

Louis van Gaal - 6: de lange carrière van de bondscoach duurt nog zeker één wedstrijd, want Oranje staat in de achtste finales van het WK. Van Gaal zag opnieuw een flets Oranje, maar opvallend genoeg hield hij het jeugdige enthousiasme (lees: Xavi Simons) op de bank.