'Als je de bal soms tien meter breed speelde was je hem al kwijt op dit veld'

'Als je de bal soms tien meter breed speelde was je hem al kwijt op dit veld'

29-11-2022 21:18 Laatste update: 23:12
34

Virgil van Dijk durft eindelijk naar de knockout-fase van het WK in Qatar te kijken. De captain haalde met Oranje de laatste zestien na een overwinning op het gastland. Volgens Van Dijk is het wel duidelijk dat het Nederlands elftal beter moet dan hoe er werd gespeeld in de groepsfase.

"Vanaf nu zal het om het echie gaan", vertelt Van Dijk na de wedstrijd tegen NOS. "Er zaten goede fases van ons in de wedstrijd, maar ook weer momenten waarop we niet goed staan. Er komt ook druk te staan op zo’n wedstrijd. Uiteindelijk verloren we de bal veel op moeilijke plekken. Dat komt ook door het snelle veld en de bal die erg snel rolt. Je hoeft maar tien centimeter breed te spelen en je kan de bal al kwijt zijn. Het is best wel lastig, maar ik denk dat we zuiniger moesten zijn en iets sneller moesten spelen."

Toch is Van Dijk uiteindelijk blij met het resultaat tegen Qatar. "We wisten dat we beter moesten na Ecuador. Dat wilden we laten zien, we wilden ook vertrouwen tanken. Of dat gelukt is? Ik denk het wel. Natuurlijk kon het beter, maar als je ziet hoe weinig we uiteindelijk weggeven. Nu gaat het voor ons pas echt beginnen."

Van Dijk heeft er in ieder geval vertrouwen in dat Oranje beter spel kan laten zien in de knockout-fase en daardoor ook ver kan komen. "Wat we voelen is inderdaad dat we beter kunnen en moeten als we verder willen komen. We gaan daar hard aan werken, misschien maakt de knock-outfase nog iets extra’s bij iedereen los. Het geloof is heel groot. Bij mij in ieder geval wel en ik denk bij de rest van de groep ook."