Wereldkampioen Frankrijk verliest van Tunesië, dat naar huis moet

30-11-2022 18:00 Laatste update: 19:13
30

Tunesië heeft woensdagmiddag verrast door titelverdediger Frankrijk, dat aantrad met een B-ploeg, met 1-0 te verslaan. De overwinning is door de zege van Australië op Denemarken echter niet genoeg voor een plek in de knock-outfase.

De Franse bondscoach Didier Deschamps koos er tegen het Afrikaanse land overduidelijk voor om een groot aantal sterspelers rust te geven, met het oog op de achtste finale. Dat betekende ook dat Kylian Mbappé, de topscorer met drie treffers, plaats moest nemen op de bank.

De grote hoeveelheid wisselingen zorgde ervoor dat Frankrijk de eerste helft onwennig en slordig voor de dag kwam. De Tunesiërs waren beter en dachten na acht minuten spelen al op voorsprong te komen. Centrale verdediger Nader Ghandri schoot knap raak uit een vrije trap, maar deed dat vanuit buitenspelpositie. Fankrijk werd de eerste helft slechts één keer gevaarlijk via Kingsley Coman, en mocht van geluk spreken dat de Adelaars van Carthago zichzelf voor rust te kort deden.

Na rust veranderde er eigenlijk niets. Tunesië speelde met lef en kreeg na 58 minuten spelen eindelijk loon na werken. Wahbi Khazri, nota bene speler van het Franse Montpellier, tikte de bal na een fraaie actie met links achter Steve Mandanda. Deschamps bracht het laatste halfuur nog Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé. Eerstgenoemde maakte in de laatste minuten nog de 1-1, maar ook die treffer vond geen doorgang vanwege buitenspel.

Het WK houdt hier dus op voor de ploeg van bondscoach Jalel Kadri. Australië versloeg Denemarken met 1-0, waardoor de Fransen en de Australiërs als respectievelijk nummer 1 en nummer 2 uit groep D doorstromen naar de achtste finales.

Tunesië op voorsprong tegen Frankrijk en daarmee virtueel door! #TUNFRA #AUSDEN pic.twitter.com/qvFcDhIB17