België krijgt levensgrote kansen, maar redt het niet: Lukaku dé schlemiel

1 december om 17:53
Laatste update: 1 december om 17:56

Het WK zit erop voor België. De Rode Duivels kregen in de tweede helft levensgrote kansen om Kroatië op de knieën te krijgen, maar omdat de bal er simpelweg niet in leek te mogen, vliegt de ploeg van bondscoach Roberto Martínez spoedig naar huis. Kroatië gaat wél door.

België won van Canada, maar ging onderuit tegen Marokko en daardoor kwam het aan op de laatste groepswedstrijd tegen Kroatië, dat Canada met 4-1 versloeg en met 0-0 gelijkspeelde tegen Marokko. Het was er dus op of eronder voor België, dat een laatste kans maakte om met de huidige 'Gouden Generatie' een prijs te winnen.

De geplaagde ploeg van Martínez kwam in de slotfase goed weg toen Yannick Carrasco een strafschop veroorzaakte, maar de arbitrage daar een stokje voor stak vanwege buitenspel. Omdat het bij Kroatië verder niet bepaald gesmeerd liep, bleef het afwachtend en statisch. 

Het venijn zat hem in de staart. Want hoewel België in de beginfase van de tweede helft teruggedrongen werd en tot driemaal toe gered werd door doelman Thibaut Courtois, waren de grootste kansen voor De Rode Duivels. Martínez bracht Lukaku als stormram, maar uitgerekend hij was de schlemiel van de wedstrijd. Kevin De Bruyne miste een dot van een kans, waarna kort daarna Lukaku in zeer kansrijke positie op de paal schoot. De spits van Internazionale kopte daarna voor leeg doel over.

De tijd begon te tikken, terwijl de kansen steeds groter werden. Lukaku zag nog wel een keer wakker schrikken omdat hij de grootste kans vlak voor tijd kreeg. En daarna voorkwam Joško Gvardiol dat Lukaku een vierde kans kreeg. Kroatië hield stand en gaat samen met Marokko door naar de volgende ronde.