Van Gaal over uitgesproken Memphis: 'Of het verstandig is, is een tweede'

Van Gaal over uitgesproken Memphis: 'Of het verstandig is, is een tweede'

02-12-2022 12:34 Laatste update: 13:02
51

Louis van Gaal tilt niet zwaar aan de uitspraken van Memphis Depay, die aangaf het liefst met Steven Bergwijn te spelen in het Nederlands elftal. De bondscoach houdt zijn kaarten voor het WK-duel met de Verenigde Staten logischerwijs tegen de borst, maar is lovend over de Amerikanen.

Memphis was uitgesproken in De Telegraaf en stelde het liefst naast Bergwijn te staan voorin, met Cody Gakpo in hun rug. "Jullie hebben een geweldige band met mijn spelers. Dan kan het gebeuren dat hij zijn mening geeft", reageert Van Gaal op de persconferentie. "Of het verstandig is, is een tweede. Maar hij mag zijn eigen mening hebben. Dat mag zeker in Nederland."

Of Memphis, Bergwijn en Gakpo de voorhoede vormen tegen Team USA, is afwachten. Van Gaal is positief over de ontwikkeling van de VS. "Ik denk dat ze zich goed ontwikkeld hebben. Het is typisch Amerikaans, dat de ontwikkeling snel gaat. Ze hebben veel spelers bij Europese topclubs. Het is logisch dat ze deze resultaten behalen. Het is een proces. Misschien had USA dat niet verwacht van het voetbalteam. Als je ze ziet voetballen, zie je dat ze kansen hadden. Ik vind het geen verrassing. Ik had verwacht dat USA verder zou gaan."

Is de Verenigde Staten de zwaarste tegenstander tot dusver? "Het is heel moeilijk daar antwoord op te geven. De eerste is altijd de zwaarste. Amerika is denk ik één van de beste teams op het toernooi. Het zal een lastige wedstrijd worden, maar niet onoverkomelijk. Wij hebben ook een goed team, althans, dat vind ik. In deze wedstrijd gaat blijken welk team sterker is. Het niet zo dat ik USA ga afdoen alsof het niets voorstelt. Zij zijn een voorbeeld van een goed team. Er zijn ook landen doorgegaan met hoge individuele kwaliteiten, maar die geen goed team zijn."

Gakpo en Pulisic
Bij Amerika is Christian Pulisic de grote ster, terwijl bij Oranje met name Cody Gakpo in vorm is. "Pulisic en Gakpo zijn beide creatieve spelers. Met assists, maar ook met doelpunten. Dat zijn de spelers die het team meestal laten winnen. Datzelfde geldt voor Pulisic, maar ook voor Gakpo. Daarom zijn dat waardevolle spelers."