Van Basten reageert op Memphis: 'Niet netjes, je moet met ze eten en slapen'

Van Basten reageert op Memphis: 'Niet netjes, je moet met ze eten en slapen'

03-12-2022 08:35
25

Louis van Gaal erkende dat het 'niet verstandig' was van Memphis Depay om te vertellen dat hij voorin bij Oranje het liefst samenspeelt met Steven Bergwijn, maar Marco van Basten vindt het vooral 'niet netjes'. De voormalig topspits denkt wel dat Van Gaal de uitspraak meeneemt in zijn overweging.

Memphis gaf in een interview met De Telegraaf onverwacht advies over de aanval van het Nederlands elftal. "Ik heb een prima klik met hem (Cody Gakpo, red.)", zei de FC Barcelona-aanvaller. "Maar ik denk dat ik toch het liefst met Steven Bergwijn speel. Die is nog balvaster en dan kan Cody eroverheen komen."

Van Gaal noemde het 'niet verstandig' van Memphis. "'Maar het zegt iets over onze manier van werken, dat we elkaar vertrouwen, dat we dat kunnen accepteren en dat iedereen kan zeggen dat hij wil. Dat is ook weer het mooie van deze mededeling van Memphis", reageert de bondscoach bij de NOS. "Ik praat met de spelers over met wie ze het liefst samenspelen. Maar ik kan niet ieder verzoek beantwoorden." Toch sluit hij de deur voor een voorhoede mét Bergwijn niet. "Dat zou wel kunnen, want ik luister naar spelers."

Memphis stond tegen Qatar voor het eerst in de basis dit WK. Hij vormde een koppel met Gakpo, maar ziet de PSV'er dus liever in een andere rol. "Het is niet netjes. Je geeft de ene speler het voordeel boven de andere", meent Van Basten in de studio van de NOS. "Je moet toch met die groep eten, slapen en drinken." De reactie van Van Gaal kan wel op goedkeuring rekenen. "Natuurlijk luister je naar de spelers. Dat wil niet zeggen dat je er ook naar moet handelen, maar je moet weten wat er speelt. Ik handelde er wel naar. Ik denk ook dat Van Gaal nu veel meer luistert naar zijn spelers dan hij vroeger deed."

"Met de jaren is hij opener geworden en meer gaan luisteren", vervolgt Van Basten. "Hij zegt dat zijn spelersgroep steeds zelfstandiger is geworden, maar ik denk dat hij vooral losser is geworden en meer naar zijn spelers is gaan luisteren, waardoor het lijkt alsof die spelers meer meedenken dan in het begin."

Ondanks de steunbetuiging van Memphis lijkt Bergwijn overigens ook tijdens de clash met de Verenigde Staten op de bank te beginnen. Oranje begint om 16.00 uur aan het duel in de achtste finale.