Veel lof voor Danny Buijs: 'Door hem was stap van Eredivisie naar Ligue 1 klein'

5 december om 08:47

Azor Matusiwa is zeer enthousiast over Danny Buijs. De 24-jarige middenvelder kon zich na zijn transfer van FC Groningen naar Stade Reims gelijk tactisch staande houden in de Ligue 1 en dat komt volgens hem door zijn voormalig trainer.

"Voor Eredivisie-begrippen is hij tactisch heel ver, hij is nog steeds de beste trainer die ik gehad heb. De lessen die ik onder hem heb geleerd, hebben ervoor gezorgd dat de stap van de Eredivisie naar de Ligue 1 voor mij relatief klein was", zegt Matusiwa over Buijs in gesprek met Voetbal International.

De twee moesten wel aan elkaar wennen. "Hij is heel extravert, ik best introvert. Dat botste in mijn eerste seizoen bij FC Groningen soms behoorlijk en dat zat me ook dwars op het veld. Uiteindelijk zijn we rond de tafel gegaan, om onze persoonlijke verschillen te bespreken en van daaruit is een heel sterke band ontstaan."

Matusiwa, die door de Trots van het Noorden was opgepikt bij Ajax, kreeg zelfs de aanvoerdersband. "Vanaf dat moment werd ons contact nog intensiever, over wedstrijdplannen en tactische zaken. Vooraf spraken we alles door, tot in de details. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat we in 2020 twee keer van Ajax gewonnen hebben. Kwalitatief waren zij gewoon beter, maar ons plan klopte gewoon. Tactisch was het perfect, alles was duidelijk, we wisten precies wat we moesten doen."

Matusiwa zegt veel geleerd te hebben van Buijs. "Het herkennen van momenten is ook cruciaal in een wedstrijd, helemaal voor een speler op mijn positie. Door Danny ben ik daar enorm in gegroeid en daar heb ik tot de dag van vandaag profijt van. Bij Reims ben ik tactisch verder dan de meeste andere spelers."