Brazilië heeft aan één helft genoeg: wervelshow laat Zuid-Korea kansloos

05-12-2022 21:54
36

Brazilië heeft zijn WK-ambities tegen Zuid-Korea duidelijk gemaakt. De Goddelijke Kanaries hadden maandagavond geen kind aan het Aziatische land en denderen door richting de zesde wereldtitel. Na een galavoorstelling voor rust nam Brazilië na rust gas terug, met een 4-1 einstand als resultaat.

Neymar keerde na blessureleed terug in de basisopstelling bij Brazilië. De dertigjarige vedette was getuige van de droomstart van Seleção. Met een heerlijke actie speelde Raphinha twee man uit, waarna hij Vinícius Júnior bediende. De buitenspeler nam de bal rustig aan en schoot hem beheerst in de verre hoek. Enkele minuten later lag de tweede treffer er al in. Neymar benutte een eenvoudig gegeven strafschop en leidde daarmee de galavoorstelling in.

Met zijn treffer is Neymar de derde Braziliaan die op drie WK's tot scoren komt, na Pelé en Ronaldo. Na een paar speldenprikjes van Zuid-Korea was het Brazilië dat opnieuw toesloeg. Richarlison was het eindstation van prachtig combinatiespel. De aanvaller besloot zijn doelpunt, al dansend, te vieren met bondscoach Tite. Daarmee was de honger van de Brazilianen nog niet gestild. In minuut 36 schoot Lucas Paquetá de vierde binnen.

Raphinha en Richarlison hadden de score voor rust nog kunnen uitbreiden naar 6-0, maar meer leed bleef Zuid-Korea bespaard. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis van het WK dat Brazilië ging rusten met een 4-0 voorsprong. Na rust kwamen de ploeg van Tite anders voor de dag. Brazilië trapte op de rem en kwam nog mondjesmaat in de buurt van het Zuid-Koreaanse doel. Heung-min Son aan de ene kant en Raphinha aan de andere kant testten de keepers, maar kwamen niet tot scoren.

Na een uur ging Tite wisselen. De 39-jarige Dani Alves kwam binnen de lijnen en ook Danilo en Vinícius werden gespaard. Het slotakkoord was voor Zuid-Korea: Paik Seung-ho probeerde het van een meter of dertig en schoot geweldig raak. Tien minuten voor tijd zag Tite zijn kans schoon om hetzelfde te doen als Louis van Gaal in 2014. Keeper Alisson werd gewisseld voor derde doelman Weverton en daarmee zijn alle 26 spelers van Brazilië dit WK in actie gekomen.

Het duel ging als een nachtkaars uit. Brazilië maakt zich op voor een kwartfinale tegen Kroatië. Die wedstrijd wordt aanstaande vrijdag om 16.00 uur afgewerkt.