Van der Sar 'niet trots': 'Ik vertelde dat hij een gezellige moeder had, zeg maar'

Van der Sar 'niet trots': 'Ik vertelde dat hij een gezellige moeder had, zeg maar'

08-12-2022 06:58 Laatste update: 07:02
92

De kwartfinale van het Nederlands elftal tegen Argentinië roept speciale herinneringen op bij Edwin van der Sar. De algemeen directeur van Ajax vertolkte een hoofdrol in 1998, toen Oranje in een weergaloze wedstrijd afrekende met de Argentijnen.

Van der Sar, die zes eindtoernooien meemaakte, boekte 'één van zijn mooiste zeges' in het Marseille, waar Nederland ruim 24 jaar geleden met Argentinië vocht om een plek in de halve finale. Net zoals de huidige internationals dat vrijdagavond gaan doen in Qatar.

Na de gelijkmaker van Argentinië en een rode kaart voor Arthur Numan, dreigde het Nederlands elftal kopje onder te gaan. Tot Van der Sar een rode kaart voor Ariel Ortega versierde. "We waren het er al niet mee eens dat Arthur van het veld moest. Vervolgens probeerde Ortega in de zestien een penalty te versieren, door zijn voet tussen de benen van Jaap Stam te laten hangen", blikt Van der Sar terug in het Algemeen Dagblad.

De 130-voudig international las Ortega op dubieuze wijze de les. "Ik ging hem even vertellen dat hij wel een gezellige moeder had, zullen we maar zeggen. Nee, daar ben ik niet trots op. Toen niet en nu niet, maar het was wel goed voor het elftal."

De kleine Ortega stond op en raakte de lange Van der Sar op zijn kin. De doelman ging als een stervende zwaan tegen de vlakte. "Ik voelde iets langs mijn kin scheren. Dan ga je ook bewust neer. Het was in die fase echt overleven, iets wat Zuid-Europeanen en Zuid-Amerikanen doorgaans beter ligt." Even later maakte Dennis Bergkamp de legendarische 2-1 in het Vélodrome.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie