Oranje-opponent Argentinië: ijzersterke organisatie, spil Fernández en rol Messi

Oranje-opponent Argentinië: ijzersterke organisatie, spil Fernández en rol Messi

09-12-2022 13:15
5
Author profile picture

Lars Teunissen

Het Nederlands elftal bereidt zich voor op de kwartfinale van het WK tegen het Argentinië van Lionel Messi. Hoe afhankelijk zijn Les Albicelestes van de 35-jarige superster? VoetbalPrimeur analyseert.

Argentinië begon uitermate zwak aan het WK door met 1-2 van Saudi-Arabië te verliezen. Daarna volgden overwinningen op Mexico (2-0) en Polen (0-2), waardoor de ploeg van Lionel Scaloni als groepswinnaar de achtste finales bereikte. Daarin werd, met de nodige moeite, afgerekend met Australië (2-1).

Wedden

Meer odds

Scaloni heeft een basiself gebouwd met een mix tussen routiniers en talent. Messi is met 35 jaar de oudste van het stel, Nicolás Otamendi (34), Ángel Di María (34), Marcos Acuña (31) en doelman Emiliano Martínez (30) zijn ook de dertig gepasseerd. De 21-jarige middenvelder Enzo Fernández (Benfica) heeft samen met generatiegenoten als Manchester City-aanvaller Julián Álvarez (22) en Brighton & Hove Albion-middenvelder Alexis Mac Allister (23) voor vers bloed gezorgd.

Vrijdagavond staat er nog een licht vraagteken achter de namen van 'Messi-bodyguard' Rodrigo De Paul en Di María. Als Di María niet kan spelen, dan is Ángel Correa de meest waarschijnlijke vervanger van laatstgenoemde. In deze analyse wordt er rekening mee gehouden dat zowel De Paul als Di María aan de aftrap verschijnt.

Speelwijze
Dit WK treedt Argentinië aan in een 4-3-3-formatie, met de punt naar achteren op het middenveld. In Argentinië wordt gespeculeerd dat Scaloni tegen Oranje de speelstijl van Louis van Gaal wil kopiëren en dus overschakelt naar een systeem met vijf verdedigers. Dit zal mede afhangen van het wel of niet meespelen van Di María, die in de aanloop naar de kwartfinale met een bovenbeenblessure kampte.

Balbezit
Het is geen geheim dat in aanvallend opzicht veel van Messi afhangt. Toch hanteert Argentinië bij voorkeur een verzorgde opbouw, met Fernández als spil voor de defensie. Uitgaande van 4-3-3, laat de controleur zich geregeld uitzakken tussen de twee centrale verdedigers om het spel te maken. Linksback Acuña komt hoger te spelen, terwijl rechtsback Nahuel Molina over het algemeen meer blijft hangen. Dit is bewust, om Di María - mits hij speelt - meer ruimte te geven in een één-tegen-één.


Fernández (de middelste van de drie achtersten) komt tussen de twee centrale verdedigers. Bron: NOS


Veel voorkomend: Di María krijgt de ruimte van zijn ploeggenoten om gevaar te stichten. Nathan Aké en Daley Blind zijn er samen verantwoordelijk voor de Argentijn onschadelijk te maken. Bron: NOS

Op het moment dat Argentinië aan de opbouw begint, is het de grote vraag waar Messi beweegt. Vaak begint hij in de punt van de aanval, al kan hij evengoed op de linker- of rechterflank zwerven. Alles is zo ingericht, dat Messi die vrijheid kan nemen. Di María en Álvarez kennen hun rol en weten dat zij de spitspositie moeten innemen als Messi daar niet is. Waar Messi loopt, is afhankelijk van de manier van drukzetten van de tegenstander. Wanneer de tegenstander zich ingraaft, komt Messi de bal ophalen en zet hij vanuit daar een aanval op.


Mexico dekt de zone naar de spitspositie af. Messi (bij de bal) besluit niet te wachten op de bal en komt uit op de plek van verdedigende middenvelder. Het gehele middenveld schuift een positie door om Messi vrijheid te geven. Bron: NOS

Balbezit tegenstander
Argentinië kent twee manieren van drukzetten. Wanneer de ploeg van Scaloni voor een drukmoment op de helft van de tegenstander kiest, is Messi de centrale man voorin. Het is bekend dat Messi in defensief opzicht weinig voor zijn ploeg betekent. De druk wordt door de buitenspelers gegeven, wanneer de bal naar de backs gaat.

Messi geeft vrijwel nooit verticaal druk en hoeft alleen naar links en rechts te bewegen om de lijn naar de verdedigende middenvelders af te sluiten. Het lijkt logisch dat Scaloni het tegen Oranje zo inricht, dat Messi er enkel voor hoeft te zorgen dat de bal vanuit de laatste lijn niet naar Frenkie de Jong gegeven kan worden.


De 4-3-3-variantDi María herkent het moment en besluit uit te stappen op de linksback van Australië. Argentinië schuift op en komt op de helft van Australië. Bron: Megogo

Bij het drukmoment op eigen helft staat Argentinië gepositioneerd in een 4-4-2-formatie. Messi en Álvarez vormen het voorste duo. Kiezen de Argentijnen voor deze variant, dan hoeft er vrijdagavond geen spektakelstuk verwacht te worden. De twee lijnen van vier bouwen alles dicht en zetten met Di María en De Paul of Mac Allister druk op de zijkanten. Alles is erop gericht dat de tegenstander niet door de as gevaarlijk kan worden.


De 4-4-2-variantIn dit geval dekt Messi de lijn naar de verdedigende middenvelder van Australië af. De buitenste middenvelders van Argentinië vangen de tegenstander op eigen helft op. Bron: Megogo

Hoewel Messi en Álvarez in de 4-4-2-variant amper bijdragen aan het veroveren van de bal, liggen er meer kansen voor het Nederlands elftal bij de 4-3-3-variant. Dan liggen de ruimtes namelijk op de flanken. Wanneer Denzel Dumfries en Daley Blind het net zo op hun heupen hebben als tegen de Verenigde Staten, is het aannemelijk dat Oranje zo gemakkelijker tot kansen komt.

Acuña en Molina, de backs van Argentinië, staan niet bekend om hun defensieve kwaliteiten. Scaloni laat zijn achterste vier vrijwel altijd op één lijn, kort bij elkaar, verdedigen, waardoor de organisatie van Argentinië wel als een huis staat. Hoewel Van Gaal altijd over 'het beste team' praat, lijkt het erop dat Oranje vrijdagavond in aanvallend opzicht toch echt moet putten uit individuele kwaliteiten.