'Verdedigend kun je Van Dijk op geen fout betrappen, hij kan dat heel erg goed'

'Verdedigend kun je Van Dijk op geen fout betrappen, hij kan dat heel erg goed'

09-12-2022 18:12
9

Kees Kwakman neemt het op voor Virgil van Dijk in aanloop naar het duel met Argentinië in de kwartfinale van het WK. Volgens de analist speelt de Oranje-aanvoerder gewoon een prima WK.

"Ik vind dat je aan de bal wel meer mag verwachten van Van Dijk. Maar wat je bij Liverpool ziet is dat hij links centraal staat en die crosspasses op Mohamed Salah en op Trent Alexander-Arnold legt. Dat kan hij gewoon echt goed. Alleen die passes kan hij nu niet kwijt", zegt Kwakman bij Voetbal International. "Er is bijna geen diepte. Als middelste man in een driemans verdediging ben je dan toch snel geneigd om die ballen simpel af te spelen."

Onder meer Marco van Basten toonde zich dit WK al kritisch op Van Dijk, die in woord en gebaar meer de leiding zou moeten nemen. Kwakman is het daar niet helemaal mee eens. "Verdedigend kun je hem, op dat ene momentje tegen Ecuador na, op geen fout betrappen. Dat zie je ook aan statistieken zoals meeste geblokte schoten en meeste geslaagde duels. Als Nederland zo diep moet verdedigen, dat kan hij wel heel erg goed."