Dumfries krijgt rode kaart: 'Hou er niet van om te wijzen, maar had mijn redenen'

10 december 2022 om 06:45

Denzel Dumfries heeft na de verloren strafschoppenserie in de kwartfinale van het WK nog een rode kaart gekregen. De vleugelverdediger van Oranje was furieus door een provocatie van de Argentijn Nicolás Otamendi, weet de NOS.

Al tijdens de penaltyserie kreeg Dumfries een gele kaart, omdat hij de spelers van Argentinië uit hun concentratie probeerde te halen. In het tumult na afloop ging hij volgens Antonio Mateu Lahoz opnieuw over de schreef. Het leverde de rechtsback zijn tweede prent op en dus rood. In totaal trok de Spaanse arbiter liefst negentien kaarten.

"Je weet dat Nederland-Argentinië een verhit potje is, dat je wordt uitgedaagd en dat er opstootjes komen", reageert Dumfries in gesprek met Voetbal International. Wat er precies gebeurde, wil hij niet zeggen. "Je probeert elkaar te provoceren, het gaat over en weer. Ik was zelf ook bezig … Je probeert alles te doen. Zij ook. Ik houd er niet van om naar andere spelers te wijzen, maar ik had zo mijn redenen. Of dat slim is weet ik niet… Er gebeurde iets waardoor ik reageerde."

De camera's namen het moment na afloop niet waar. Op het wedstrijdformulier van Lahoz wordt gesproken drie keer ‘verbal misconduct’ (verbaal wangedrag). Dumfries laat het maar zo. "We zijn trotse Nederlanders, wij zijn trots om voor Nederland uit te komen en hebben gevochten als leeuwen en tot de laatste snik. Er schieten nu allerlei emoties door mijn hoofd, de aankomende tijd ga ik wel terugkijken. We hadden met de wereldbeker willen staan."

Niet alleen in het Nederlandse kamp heerste frustratie. Onder meer Lionel Messi was zijn emoties nauwelijks de baas. De Argentijnse ster vierde de zege voor de neus van Louis van Gaal en haalde na afloop uit naar de bondscoach en Wout Weghorst.