'Promes wordt genaturaliseerd tot Rus om Nederlandse rechtsgang te ontlopen'

11 december om 11:38
Laatste update: 11 december om 14:10

Quincy Promes wordt binnenkort wellicht Rus. Dat melden diverse Russische media. Spartak Moskou, de huidige werkgever van de aanvaller, zou een paspoort hebben aangevraagd voor de dertigjarige aanvaller.

Het nieuws komt van de Russische voetbalverslaggever Ivan Karpov, die op zijn Telegram-kanaal laat weten dat de kans aanzienlijk is dat de naturalisatie van Promes uiteindelijk doorgang zal vinden. Daarbij verwijst hij naar eerdere voorbeelden waarbij de van origine Braziliaanse voetballers Malcom en Claudhino de Russische nationaliteit kregen toegewezen. 

'Tegen Antocha (de bijnaam van Promes bij Spartak) speelt in zijn thuisland een strafzaak met betrekking tot drugs. De afgifte van een Russisch paspoort aan hem kan een lange neus zijn naar onze buitenlande partners: kijk eens wat een gave kerel van jullie naar ons is overgelopen', zo luidt de Telegram-post van Karpov, geciteerd door het Algemeen Dagblad

Volgens voetbaljournalist Aleksandr Prosvetov wil Promes met deze actie de Nederlandse rechtsgang ontlopen. 'Promes is allang gesetteld in Rusland, waar hij zich thuisvoelt. Maar het Russische staatsburgerschap zou hem ook beschermen tegen mogelijke vervolgen in zijn thuisland', aldus Prosvetov op de nieuwssite Bobsoccer

In oktober begon er in Nederland een strafrechtszaak tegen Promes. Deze wordt in maart hervat. De aanvaller keerde in februari 2021 van Ajax terug naar Spartak, nadat bekend werd dat hij zijn neef zou hebben gestoken. Later kwam ook naar buiten dat de Oranje-international wordt verdacht van drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie.