Eindfase WK wordt ingeleid met nieuwe 'de droom' bal

11 december om 19:28
Laatste update: 11 december om 23:12

De eindfase van het WK in Qatar is aangebroken en daarmee vindt er ook direct een verandering van de bal plaats. Die heet Al Hilm, de droom. De bal Al Rihla, waar tot nu toe mee werd gespeeld, staat voor de reis.

Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA zondag wereldkundig. "Al Hilm wordt de officiële bal voor de halve finales, voor de wedstrijd om de derde plaats en de finale." De bal is wit met paarse accenten, de kleuren van de vlag van Qatar.

Adidas heeft ook in deze bal sensoren geïntegreerd, wat scheidsrechters helpt sneller belissingen te maken bij twijfelachtige buitenspelmomenten. "Met deze ballen maken we het mogelijk om de scheidsrechters van nog meer informatie te voorzien", liet Johannes Holzmüller, hoofd van technologie en innovatie bij de FIFA, eerder al weten.

Argentinië, Kroatië, Marokko en Frankrijk zijn de vier halve finalisten in Qatar. De halve finales vinden plaats op dinsdag 13 december en woensdag 14 december. Beide wedstrijden beginnen om 20.00 uur. De twee verliezers strijden tegen elkaar om de derde plek tijdens de troostfinale op zaterdag 17 december. De winnaars nemen het zondag 18 december tegen elkaar op.