Oranje afgebrand door 'penaltyprofessor': 'KNVB kinderlijk naïef, begrijp ik niet'

12 december om 07:58
Laatste update: 12 december om 10:43

De mislukte penaltyreeks van het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK stoort Gyuri Vergouw mateloos. De 'penaltyprofessor' heeft geen enkele wetenschappelijke benadering kunnen ontdekken.

Louis van Gaal en zijn Oranje-staf maakten in de aanloop naar het WK een prioriteit van penalty's, haalden volleybalcoach Peter Murphy in huis, gaven de internationals huiswerk mee en op vrijwel elke persconferentie ging het over de zoektocht naar de 'penaltykiller'. Virgil van Dijk en Steven Berghuis misten echter de eerste strafschoppen en Andries Noppert kwam niet in de buurt.

"Basisregel één, de aanloop moet zeker vijf meter zijn. Hoe korter de aanloop, hoe meer kracht de nemer moet zetten. En dat gaat ten koste van de zuiverheid van de trap", ergert statisticus Vergouw zich tegenover de NOS al aan de eerste penalty van Van Dijk.

De wijze waarop in het Oranje-kamp werd gesproken over strafschoppen, gaf Vergouw aanvankelijk nog hoop. Maar: "Ik begrijp dus niet dat een organisatie als de KNVB er op deze kinderlijk naïeve wijze mee omgaat. (...) Typisch Nederlands om het nu de komende twee jaar te evalueren, allemaal dezelfde conclusies te trekken en er dan uiteindelijk niets mee te doen..."

"Ik ben nog bezig de nederlaag te verwerken, maar ik heb tot nu toe niets kunnen waarnemen wat zou kunnen duiden op een wetenschappelijke benadering van het penaltyschieten", besluit Vergouw. "Alleen op mentaal en emotioneel vlak. En dat kregen ze als een boemerang terug van de Argentijnen."