Doodstraf dreigt voor Iraanse prof Nasr-Azadani, FIFPro geschokt

13 december om 14:01

De doodstraf dreigt voor Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani (26) nadat hij in zijn land op is gekomen voor de rechten van vrouwen en algemene vrijheden. Daarmee toonde hij aan tegen het regime te zijn.

Iran accepteert dergelijke opstanden niet. De FIFPRO, de internationale vakbond voor professionele voetballers, heeft gereageerd. 'FIFPRO is misselijk en gechoqueerd na het horen dat Amir Nasr-Azadani mogelijk tot de doodstraf wordt veroordeeld na zijn campagnes voor vrouwenrechten en andere vrijheden. Wij staan in solidariteit met Amir en roepen op dat de aanklacht onmiddelijk vervalt.'

Er zijn al verschillende Iraanse prof- en oud-voetballers die het regime opgeroepen heeft de executie op te schorten. De spelers die namens Iran op het WK in actief waren, zongen uit protest tegen het regime niet mee tijdens het volkslied. 

In het land vinden sinds halverwege september veel demonstraties plaats voor meer vrijheid en tegen het regime. Iran kende jaren niet zo'n grote beweging van protesten.