Ajax aast op Oranje-keeper Noppert: de voors en tegens van een transfer

13 december om 17:00
Laatste update: 13 december om 17:07

Ajax komt in de zoektocht naar een nieuwe doelman mogelijk uit bij Andries Noppert. De 28-jarige Fries van sc Heerenveen keepte zich tijdens het WK in Qatar in de kijker van de Amsterdammers. Zes redenen waarom Ajax hem wel of niet moet halen.

Wel: hield zich knap staande op het WK
Noppert bewees de afgelopen anderhalf jaar dat hij tot de betere keepers in de Eredivisie behoort, maar ook op het allerhoogste podium bleek hij geen last van plankenkoorts te hebben. De Toren van Joure werd door Louis van Gaal verrassend uitgeroepen tot nummer één van Oranje en dat vertrouwen beschaamde hij niet. Noppert had tot de uitschakeling tegen Argentinië het hoogste reddingspercentage in Qatar, met 88,2 procent. Als je in Oranje op de been blijft, waarom dan niet bij Ajax?

Niet: weinig ervaring op topniveau
Bij dat hoge reddingspercentage moet worden aangetekend dat het Nederlands elftal lange tijd niet de beste landen trof op het WK. Senegal, Ecuador, Qatar en de Verenigde Staten behoren, met alle respect, niet tot de wereldtop. Argentinië is dat uiteraard wel. Noppert deed het ondanks de tegengoals aardig, maar onderscheidde zich niet. We weten nog steeds niet hoe hij het zou doen in de Champions League tegen pak 'm beet Bayern München, Real Madrid en Liverpool.

Wel: Nederlander en Oranje-international
Het is bekend dat Ajax extra alert is op Nederlandse spelers met Oranje-potentie. Mede daardoor was de club bereid diep in de buidel te tasten voor Steven Bergwijn. Ook Noppert heeft sinds kort de status van international. Gezien zijn huidige niveau én de concurrentie onder de lat, is de kans reëel dat ook bondscoach Ronald Koeman hem in het vizier heeft.

Niet: hoog prijskaartje
Door zijn status als eerste doelman van Oranje op het WK, is de vraagprijs van Heerenveen door het dak gegaan. De Friezen verlangen nu zo'n tien miljoen euro voor Noppert, meldde Het Parool. Dat is voor Ajax een forse investering voor een keeper die weinig ervaring heeft op het hoogste niveau. Ter vergelijking: Odysseas Vlachodimos van Benfica moest afgelopen zomer ongeveer hetzelfde kosten. De raad van commissarissen van de Amsterdammers torpedeerde die transfer.

Wel: ideale leeftijd
Mocht Ajax een akkoord bereiken met Heerenveen en Noppert blijkt een versterking in de Johan Cruijff Arena, dan zit de regerend landskampioen gebeiteld. Noppert is pas 28 en nadert zijn beste jaren, aangezien keepers doorgaans een latere piekleeftijd hebben. De Amsterdammers zouden in het gunstigste geval voor tien jaar voorzien kunnen zijn.

Niet: geen 'voetballende' keeper
Louis van Gaal sprak de laatste jaren geregeld over een 'Van Gaal-keeper', iemand die ook goed met zijn voeten is. Hoewel hij de voorkeur kreeg in Qatar, valt Noppert eigenlijk niet in dat pulletje. Hij blinkt vooral uit op de lijn en is niet per se een meevoetballende keeper. Bij Ajax bouwen ze graag op. Het is de vraag hoe rustig Noppert blijft als tegenstanders hem onder druk zetten.