'We wilden 100 procent door met Fraser, dat maakt dit ongelooflijk tragisch'

16 december om 11:27

FC Utrecht kon niet anders dan Henk Fraser ontslaan na zijn grensoverschrijdende gedrag. Dat stelt algemeen directeur Thijs van Es in gesprek met het Algemeen Dagblad. De 56-jarige trainer greep Amin Younes bij de keel tijdens een training.

"Het gedrag van Henk Fraser was niet te tolereren. De grens opzoeken mag, eroverheen gaan niet", vertelt Van Es aan het AD. "Als een supporter zich misdraagt, krijgt hij een stadionverbod. Als iemand op kantoor gewelddadig gedrag vertoont, wordt hij ontslagen. Een trainer die duidelijk grensoverschrijdend gedrag vertoont is niet te handhaven. Als Henk zelf niet de beslissing had genomen om op te stappen, dan hadden wij dit voor hem gedaan."

Fraser mocht echter nog wel mee op trainingskamp naar Spanje. Volgens Van Es wilde Utrecht 'zorgvuldig handelen'. De directie voerde gesprekken met clubeigenaar Frans van Seumeuren, de commissarissen en enkele experts. "We wilden niet uit emotie handelen, maar een gedegen besluit nemen." Van Es bestrijdt dat het incident de stok was voor de club om mee te slaan. "Wat denk je nou zelf? We staan gedeeld zesde, we zijn bezig aan een uitstekende reeks. We wilden honderd procent door met Henk. Dat maakt dit gebeuren zo ongelooflijk tragisch, ook voor Henk zelf."

Younes heeft zich momenteel ziekgemeld, maar zodra hij terug is gaat de clubleiding met hem in gesprek. "De speler in kwestie is het slachtoffer. Dat is de insteek van het gesprek." Ondertussen zoeken de Domstedelingen ook een opvolger voor Fraser. Assistenten Aleksandar Rankovic, Twan Scheepers en Urby Emanuelson lijken aan te blijven.