Het Nederlands elftal en Van Gaal hebben Silooy niet vermaakt

Felle kritiek op Nederlands elftal: 'Hij vermoordt je, dat is gebleken'

21 december om 07:07
Laatste update: 21 december om 09:49

Het Nederlands elftal en in het bijzonder Louis van Gaal hebben weinig indruk gemaakt op Sonny Silooy. De voormalig Ajacied stelt dat Oranje geen manier kon vinden om Lionel Messi in de kwartfinale onschadelijk te maken.

"Ik denk dat Van Gaal voor dit systeem heeft gekozen omdat de kwaliteiten ontbraken om het anders te doen", denkt Silooy in gesprek met De Telegraaf. "Hoewel Oranje de Argentijnen twintig minuten heeft overlopen toen ze op de ouderwets Nederlandse manier speelden." Het Nederlands elftal wordt verweten te weinig arbeid te hebben geleverd. "Dat is gemakkelijk gezegd, maar als je zag welke arbeid Argentinië leverde, dan gaven de Nederlandse internationals niet alles."

"Arbeid leveren om je taken uit te voeren, je maximaal geven om vrij te lopen, vuile meters te maken, terug te schakelen, bovenop je tegenstander te zitten, duels te winnen; ik heb het te weinig gezien", aldus Silooy, die met Ajax geregeld toenmalig PSV'er Romário moest uitschakelen. "Net als Messi wandelde hij vaak over het veld. Maar dan ineens was hij er en gooide er een versnelling uit. Hij heeft tegen mij nooit gescoord. Van Gaal droeg mij bij Ajax op hem uit te schakelen en negentig minuten op z’n huid te zitten. Bij wijze van spreken met hem mee te gaan naar het toilet", stelt de oud-verdediger, die met interesse keek hoe Oranje gevaar van Messi probeerde te voorkomen. "Dat zie je niet meer, van die koppeltjes. Het werkte wel."

Silooy vindt dat Van Gaal wel voor mandekking op Messi had moeten kiezen. "Als je, zoals Nederland deed, Messi drie, vier meter geeft, dan vermoordt hij je. Dat is gebleken. Misschien moeten we daar in de jeugdopleiding meer aandacht aan besteden."