PSV stelt teleur tegen Sparta

Onmachtig PSV begint 2023 slecht met uitglijder tegen Sparta

7 januari 2023 om 22:54
Laatste update: 7 januari 2023 om 22:54

PSV is het jaar 2023 begonnen met een gelijkspel tegen Sparta. De ploeg van Maurice Steijn hield in Eindhoven knap stand, al kwam dat ook omdat PSV aanvallend onmachtig was: 0-0.

Trainer Ruud van Nistelrooij wees tegen Sparta Anwar El Ghazi aan als vervanger van Cody Gakpo, die aan Liverpool verkocht is en zaterdag debuteerde tegen Wolverhampton Wanderers in de FA Cup. 

Of het aan de afwezigheid van Gakpo lag of niet, maar PSV swingde niet bepaald tegen Sparta. De eerste schotkans was voor Joey Veerman. Ruim een half uur later kopte Luuk de Jong in de armen van Nick Olij, op aangeven van Veerman. Veel meer was het niet wat PSV liet zien. Het tempo was simpelweg te laag om het Sparta moeilijk te maken en dat was niet voor het eerst dit seizoen.

Opvallend genoeg stond Sparta na ruim een uur spelen nog met beide benen overeind en slaagde PSV er niet in om ook maar iets te creëren, tot ergernis van het Eindhovense publiek, die deze film al eens eerder hebben gezien. In de slotfase werden Xavi Simons en Veerman gewisseld voor Erick Gutiérrez en Guus Til, die meteen gevaarlijk was, maar verder ook zijn stempel niet kon drukken.

PSV hoopte in de slotfase dat scheidsrechter Sander van der Eijk een handje zou helpen. Bij een duel tussen Mica Pinto en Jordan Teze ging laatstgenoemde naar de grond, waarna de VAR Van der Eijk naar de kant riep. Die vond het echter geen strafschop en liet doorspelen. Het slotoffensief van PSV kreeg ondertussen meer vorm, maar niet genoeg om Sparta in blessuretijd op de knieën te dwingen. Van der Eijk wees PSV in extremis opnieuw de deur toen het om een strafschop vroeg, kort daarna floot hij af.

Ajax kan zondag bij winst op NEC over PSV heen op de ranglijst.