Huntelaar doet oproep aan Ajax-fans

Huntelaar doet oproep aan Ajax-fans: 'Het hart is uit de club gerukt'

14 januari 2023 om 17:09

Klaas-Jan Huntelaar roept op tot realisme bij Ajax. Volgens de technisch manager betekende het vertrek van technisch directeur Marc Overmars en trainer Erik ten Hag het einde van een cyclus in Amsterdam.

Huntelaar stelt dat hij het vak graad had willen leren aan de hand van Overmars, 'één  van de beste voetbaldirecteuren van Europa – op technisch gebied'. "Wat mensen goed moeten beseffen is dat het hart uit de club is gerukt", stelt de oud-spits in Het Parool.

"Als iemand negen jaar directeur is bij Ajax en in die rol bijna vijf jaar heel nauw samenwerkt met de hoofdtrainer, dan is er iets opgebouwd, dan zijn de lijnen kort en staan de structuren", vervolgt Huntelaar. "Als die twee spilfiguren vertrekken, verlies je in één klap heel veel kennis en kunde. In hun kielzog gingen zoals gezegd veel spelers weg, óók spelers die je niet wil verliezen."

Omdat Ajax nog geen nieuwe technisch directeur aanstelde, ontfermen Huntelaar en Gerry Hamstra zich over de erfenis. "Waar Overmars en Ten Hag snel konden beslissen, kwamen wij in een situatie waarin we met meer mensen binnen Ajax moesten overleggen. Er waren meer partijen bij de besluitvorming over transfers betrokken en dan duurt het wat langer. Maar ik denk dat we het uiteindelijk goed hebben gedaan."

Huntelaar vindt dat de aankopen tijd moeten krijgen. "We hadden spelers van hoog niveau verkocht, en we haalden daar spelers voor terug die nog onder dat niveau zitten. Er is stabiliteit weg." Hij spreekt van een 'nieuw begin'. "Fans willen zo snel mogelijk resultaat. En wij ook. Maar weet waar Ajax op dit moment staat. Tegen supporters zou ik willen zeggen: zet je frustraties opzij en blijf achter de ploeg staan."

Schreuder
De positie van Alfred Schreuder staat niet ter discussie. Huntelaar wil bovendien een misverstand uit de wereld helpen over Milos Malenovic, de zaakwaarnemer van de trainer. "Ik vind het jammer hoe de rol van Malenovic in de media is belicht. Alsof de trainer en diens zaakwaarnemer de selectie hebben samengesteld. Een trainer kan aangeven op welke positie hij graag versterking wil, en naar wat voor type speler zijn voorkeur uitgaat, maar wij bepalen uiteindelijk welke spelers er komen."