AZ bezorgt Go Ahead eerste nederlaag sinds september en is even koploper

25-01-2023 20:42 Laatste update: 26-01-2023 00:50
118

AZ heeft Go Ahead Eagles woensdagavond de eerste Eredivisie-nederlaag sinds september 2022 bezorgd. De Alkmaarders waren met 1-4 te sterk op De Adelaarshorst en zijn daarmee in ieder geval voor even de nieuwe koploper van de Eredivisie.

Go Ahead was voor aanvang van het duel bezig aan een fantastische reeks. De ploeg van trainer René Hake verloor voor het laatst een competitieduel op 3 september 2022, toen Feyenoord met 3-4 te sterk was.

AZ, dat aantrad met Djordje Mihailovic als de vervanger voor de geblesseerde Dani de Wit, begon sterk. Het eerste gevaar kwam via Jesper Karlsson, die zijn inzet over zag gaan. In de 38e minuut, na een aantal prima ingrepen van Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange, nam AZ de voorsprong. Vangelis Pavlidis scoorde op aangeven van Yukinari Sugawara

De thuisploeg had voor rust weinig in te brengen, en wist ook na rust geen vuist te maken tegen de bezoekers. Enige hoop op een resultaat verdween in de 57e minuut, toen Mihailovic AZ op een comfortabele 0-2 zette. De middenvelder kopte, terwijl hij op de grond lag, binnen. De assist was opnieuw van Sugawara.

De ploeg van trainer Pascal Jansen gaf in de slotfase nog een aantal kansen weg, maar speelde de wedstrijd vrij gemakkelijk uit. Sugawara bekroonde zijn uitstekende wedstrijd nog met een derde AZ-treffer De Japanner vond het net met een schitterend afstandschot. Het publiek in Deventer mocht in de blessuretijd nog juichen, toen Willum Willumsson een penalty benutte. AZ deelde echter de laatste tik uit. Zico Buurmeester schoot raak op aangeven van Pavlidis.

Door de zege staat de ploeg nu op 39 punten, waarmee het even koploper is. Feyenoord heeft één punt minder en speelt om 21.00 uur tegen NEC. Go Ahead weet na 144 dagen weer hoe verliezen in de Eredivisie voelt.