De Mos komt met advies voor Ajax in trainerszoektocht: 'Als ze slim zijn...'

De Mos komt met advies voor Ajax in trainerszoektocht: 'Als ze slim zijn...'

31-01-2023 09:33 Laatste update: 12:00
30

Ajax doet er verstandig aan om tot het einde van het seizoen door te gaan met John Heitinga als eindverantwoordelijke, stelt Aad de Mos. De voormalig trainer noemt als argument dat Heitinga de selectie goed kent.

De benoeming van Heitinga tot interim-trainer doet De Mos denken aan 42 jaar geleden, toen hij op 34-jarige leeftijd bij Ajax naar voren werd geschoven na het ontslag van Leo Beenhakker. "Ik begon ook tegen Excelsior. We wonnen met 7-2, verloren zeventien keer op rij niet, klommen van de zevende naar de tweede plek en haalden de bekerfinale. Als ze bij Ajax slim zijn, gaan ze door met Heitinga", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens De Mos kan zijn gebrek aan ervaring een pré zijn voor Heitinga. "Wat je nog niet weet, dat weet je niet. Het gaat erom dat je een klik met de groep hebt. Je kan de beste tactische trainer zijn die er is, maar de spelers moeten het voor je doen." De oud-trainer predikt dat Heitinga in de jeugdelftallen van Ajax voldoende ervaring heeft opgedaan. "Zijn tijd is nu aangebroken. Je ziet ook dat hij goed overkomt."

"Ajax weet dat hij kwaliteit heeft, anders schuiven ze hem niet door", concludeert De Mos. "En ja, nieuwe processen, zoals een paar keer op rij verliezen en alle negatieve aandacht bij een topclub, kom je vroeg of laat tegen. Maar denk je dat Cruijff en Van Gaal daar het draaiboek al voor klaar hadden liggen?"