'Voor Thorgan Hazard kom je naar stadion, kan hele leuke speler zijn voor PSV'

'Voor Thorgan Hazard kom je naar stadion, kan hele leuke speler zijn voor PSV'

31 januari - 14:30 Laatste update: 14:40
71 Reacties

Dennie van Laar

Thorgan Hazard kan een schot in de roos zijn voor PSV, maar moet wel eerst wedstrijdfit worden. VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie, die enthousiast is over de technische kwaliteiten van de 29-jarige Rode Duivel.

"Thorgan heeft de pech en het geluk dat hij de broer is van Eden. Ze hebben altijd samen gevoetbald in de tuin met hun andere broer Kylian. En dat is zeker terug te zien. Thorgan beschikt over erg veel techniek en veel overzicht", vertelt Slingers. "Overstapjes, hakballetjes, het is een speler waarvoor je naar het stadion komt."

Toch belandde Hazard dit seizoen op de bank bij Dortmund. De buitenspeler kwam veertien Bundesliga-duels in actie, maar stond slechts twee keer in de basis. "De laatste twee jaar heeft hij veel probleempjes gehad. Hij had een bovenbeenblessure en heeft een maand of twee zitten sukkelen met Corona, waardoor hij buiten de boot is gevallen", legt Slingers uit. "Hij is momenteel fysiek niet helemaal in orde, mist wedstrijdritme en is simpelweg een veredeld invaller. Maar als hij straks eindelijk fit is heeft PSV een leuke speler."

Verbazing om kritiek De Mos en Driessen
De kritiek uit Nederland wordt dan ook niet helemaal begrepen. Aad de Mos sprak over 'middelmaat', terwijl Valentijn Driessen beweerde dat Hazard 'helemaal niks is'. "Of De Mos overschat de Eredivisie enorm of hij heeft geen goed beeld van Hazard. Ik heb dingen gelezen in de Nederlandse media en ze trekken een parallel met Eden maar dat is niet eerlijk, zijn carrière staat los van zijn broer. Juist omdat hij de broer is van Eden heeft hij altijd extra moeten werken voor zijn carrière: waar Eden het altijd af heeft laten weten, heeft Thorgan zich altijd goed verzorgd. Een echte professional. Hij heeft harder moet werken om te zijn waar hij nu is. Hij is geen Eden, maar heeft veel meer werklust dan zijn broer en wel dezelfde basistechniek."

Slingers snapt de kritiek van Driessen sowieso niet. "Ik hoor Nederlandse analisten ook zeggen: hij is nooit doorgebroken bij de Rode Duivels… Nee maar Carrasco speelde op zijn plaats en centraal kreeg ene Kevin de Bruyne de voorkeur: dat is ook geen koekenbakker hé. Dat zijn jongens die ook redelijk kunnen voetballen. Desondanks heeft Thorgan 47 caps op zijn naam op 29-jarige leeftijd. Zeker onder een bondscoach die nooit van zijn systeem en mannetjes afstapt, zegt dat veel. Eden was duidelijk het mannetje van Martinez, Thorgan niet." 

'Eden Hazard met minder ego'
Volgens Slingers kan Hazard op alle posities achter de spits uit de voeten, waarmee hij PSV-trainer Ruud van Nistelrooij veel opties biedt. "Hij kan links en rechts trappen: geen verschil. Volledig tweebenig. Hij kan dus ook op beide flanken spelen. Hij houd altijd het overzicht en is niet de speler die alle aandacht opeist zoals zijn broer. Het is een teamspeler. Eden wil de grote man zijn, Thorgan heeft dat veel minder. Hij heeft zich ook altijd netjes opgesteld, nooit ruzie maken, nooit heisa schoppen en hij klaagt nooit. Hij lijkt op zijn broer: dezelfde stijl en techniek, maar iets minder het mannetje willen zijn. Hij past makkelijker in een ploeg. Hij is een Eden Hazard met minder ego en meer werklust. Als het geen broers waren dan zou je zeggen: ze lijken op elkaar."

Slingers weet dat in België met verbazing is gereageerd op de transfer van de aanvaller naar PSV. "In België wordt het gezien als een rare move van de Bundesliga naar de Eredivisie: het is een opmerkelijke stap terug." Wel benadrukt hij dat van Hazard niet hetzelfde verwacht mag worden dan van voorganger Cody Gakpo. "Hij moet Gakpo vervangen op links, maar die scoort. Hazard duikt minder op in de zestien, maar wat hij wel kan is naar binnen snijden en uithalen of Luuk de Jong bedienen. Hij heeft een hele goede pass en sterke trap. Zijn fijne techniek en motoriek is zijn echte kracht, zijn motor en fysiek zijn mankementen. Gakpo is simpelweg steviger en sterker. Thorgan heeft die body niet. Het is een ander type."

PSV huurt Hazard tot het einde van het seizoen van Dortmund. In de deal lijkt geen optie tot koop te zijn opgenomen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie