Kooij geeft korte verklaring na veelbesproken rode kaart

Kooij geeft korte verklaring na veelbesproken rode kaart bij Feyenoord - Groningen

5 maart 2023 om 07:32

Joey Kooij wilde na Feyenoord - FC Groningen niet voor de camera van ESPN verschijnen, maar gaf wel een korte verklaring over de tweede gele kaart van Isak Määttä. Volgens de arbiter was er sprake van 'bewust onsportief gedrag'.

Dat laat presentator Jan-Joost van Gangelen tijdens De Eretribune weten. Määttä schoot de bal in de 52e minuut tegen Alireza Jahanbakhsh aan, terwijl de Iraanse buitenspeler op de grond lag. Het leverde de Noor zijn tweede gele kaart op, nadat hij in de blessuretijd van de eerste helft al een prent kreeg vanwege tijdrekken.

De analisten van ESPN begrijpen de woede bij FC Groningen wel. "Het was het kantelpunt van de wedstrijd, het was bepalend voor de uitslag. Maar ik vind het absoluut geen gele kaart", stelt Mario Been. "De bal was nog in het spel. Hij speelt de bal gewoon via Jahanbakhsh uit. Als de bal uit is geweest, dan begrijp ik het: dan is het onsportief spel. Maar dit was gewoon volledig reglementair, denk ik."

Kees Kwakman wijst naar de grensrechter, die vlagde voor een inworp van Groningen. "Kooij maakt het zichzelf steeds zo moeilijk. Dit is volgens mij al de vierde onterechte rode kaart die hij dit seizoen geeft. Wacht nou gewoon even: ga nou naar die situatie, dan kan je altijd nog met je grensrechter overleggen. En volgens mij zit de VAR ook nog in zijn oortje. Maar nee: meteen geel, rood, klaar. En dan kan je niet meer terug."

De VAR mocht niet meer ingrijpen doordat het een tweede gele kaart betrof. "Die grens dacht ook: nouja, laat maar…", vervolgt Kwakman. "Dus wat ik zeg: hij maakt het zichzelf weer zo moeilijk, Kooij. Nu wordt er weer over hem gesproken, terwijl hij verder een prima wedstrijd floot. Maar nu heeft hij toch weer invloed op de wedstrijd."