Dit is waarom AZ en Lazio elkaar deze week niet op donderdag treffen in Europa

Dit is waarom AZ en Lazio elkaar deze week niet op donderdag treffen in Europa

6 maart om 14:40
Laatste update: 7 maart om 09:02

AZ hervat opvallend genoeg op dinsdag de Conference League-campagne met de eerste wedstrijd tegen SS Lazio in de achtste finales. Dit is waarom de Alkmaarders niet - zoals gewoonlijk - op donderdagavond aftrappen.

Iedereen weet op: donderdagavond is Europa League- en Conference League-avond. Maar de UEFA maakt deze week een uitzondering op die regel door de eerste Conference League-ontmoeting tussen Lazio en AZ al op dinsdag in te plannen.

De reden hiervoor is simpel: AS Roma, de andere club uit de Italiaanse hoofstad, komt donderdagavond al in actie in de Europa League, thuis tegen Real Sociedad. De twee clubs bespelen hetzelfde stadion en dus moet Lazio uitwijken.

De UEFA staat bovendien maar heel zelden toe dat twee stadgenoten op dezelfde avond een Europese wedstrijd spelen. Dit heeft ook te maken met de extra politie-inzet die nodig is rond dit soort duels. Sevilla en Real Betis en Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas kunnen daar bijvoorbeeld over meepraten.

AZ kan de borst natmaken voor de eerste Europese ontmoeting met Lazio, dat vrijdag met 1-0 won van de ongenaakbare Serie A-koploper Napoli. De Alkmaarders versloegen Vitesse vrijdagavond met dezelfde cijfers.