Eindhoven houdt uitvak in Philips Stadion leeg, Cambuur 'verbolgen en verrast'

PSV houdt uitvak in Philips Stadion leeg, Cambuur 'verbolgen en verrast'

8 maart 2023 om 14:55
Laatste update: 8 maart 2023 om 14:56

SC Cambuur moet het zaterdagavond zonder steun van zijn supporters doen, als de club het in het Philips Stadion opneemt tegen PSV. Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van de gemeente Eindhoven, heeft daartoe besloten.

Volgens Dijsselbloem misdragen de fans van Cambuur zich. "Ik wil in Eindhoven geen supporters ontvangen die zich zó misdragen dat politieagenten hun werk niet meer kunnen doen. Zolang deze situatie in Noord-Nederland niet is opgelost, ontvangen wij in onze stad geen supporters van deze clubs", zegt Dijsselbloem, die ook doelt op de aanhang van FC Groningen, in een persbericht.

Marcel Brands, algemeen directeur bij PSV, baalt van de uitsluiting van Cambuur-supporters in Eindhoven. "We namen vanmiddag kennis van het besluit van de gemeente en betreuren de situatie ten zeerste. Bij voetbal horen uitsupporters", zegt hij op de clubsite. "Het is jammer dat een kleine groep het voor de rest verpest. Gastvrijheid is een van de kernwaarde van PSV. We hopen daarom dat we in de toekomst gewoon weer uitsupporters mogen ontvangen. Zoals dat hoort."

Cambuur heeft via algemeen directeur Ard de Graaf ook gereageerd op het nieuws. Het bestuurslid is 'verbolgen en verrast'. "Dan heb ik het allereerst over de gebrekkige manier van communiceren. Als club hebben we geen enkel signaal vanuit de Politie hieromtrent ontvangen en herkennen we ons absoluut niet in dit beeld. Daarnaast worden nu alle voetballiefhebbers weggezet als halve criminelen en dat is natuurlijk ver bezijden de waarheid", laat hij optekenen door de officiële kanalen.

"Laat heel duidelijk zijn dat als er daadwerkelijk bedreigingen hebben plaatsgevonden richting agenten we dit nooit en te nimmer mogen tolereren en dat de betreffende individuen hiervoor gestraft moeten worden. Dat staat buiten kijf. Het gaat echter veel te ver om daar een hele grote groep welwillende supporters voor te straffen en dat is nu wel wat er aan de hand is."

De timing van het nieuws is opvallend. Recent liet Sybrand Buma, burgemeester van de gemeente Leeuwarden, weten het hele seizoen geen uitfans meer welkom te heten bij Cambuur.