PL-spelers en analisten steunen Lineker: geen interviews bij BBC

Spelers staan BBC niet te woord vanwege Lineker, massale boycot door analisten

11 maart 2023 om 13:15

De spelers en managers in de Premier League zullen zaterdag geen interviews geven aan het BBC-programma Match of the Day. De Britse spelersvakbond verklaart zich solidair aan Gary Lineker, die van de omroep te horen heeft gekregen dat hij het programma niet mag presenteren.

Aanleiding is een tweet van Lineker, waarin hij kritiek uit op het Britse asielbeleid dat hij vergeleek met dat van Nazi-Duitsland in de jaren dertig. BBC besloot de voormalig spits op de vingers te tikken en houdt hem voorlopig aan de kant. Beide partijen moeten het eerst eens zien te worden over de wijze waarop Lineker zich kan uiten op sociale media, voordat hij mag terugkeren. In de richtlijnen van de omroep staat namelijk dat het zich afzijdig houdt in politieke kwesties.

De 62-jarige presentator, die al jaren het gezicht is van Match of the Day, krijgt vanuit de voetbalwereld echter veel steun. Toonaangevende analisten als Alan Shearer, Ian Wright, Jermaine Jenas, Micah Richards en Alex Scott tonen zich solidair en weigeren zaterdag aan te schuiven. Ook meerdere commentatoren lieten weten het programma te zullen boycotten.

Daar blijft het dus niet bij. De spelers in de Premier League willen zich collectief achter Lineker scharen, zo stelt spelersvakbond PFA. Om spelers en managers niet in een lastige positie te brengen, is daarom besloten helemaal geen interviews te geven aan de BBC.

De Britse omroep heeft aangekondigd dat Match of the Day zaterdag wordt uitgezonden zonder presentator en analisten. Een aantal wedstrijden zullen op alternatieve wijze van commentaar worden voorzien.