Weghorst bij Manchester United: bliksemafleider, 'Workhorse' en 'truc' van Ten Hag

Weghorst bij Manchester United: bliksemafleider, 'Workhorse' en 'truc' van Ten Hag

12-03-2023 10:00
47
Author profile picture

Lars Teunissen

Wout Weghorst is sinds zijn komst naar Manchester United direct een vaste waarde geworden in het elftal van Erik ten Hag. De aanvaller wordt bewierookt door zijn medespelers en manager, de aanvankelijk kritische buitenwacht draait langzaam bij. Wat is precies de rol van Weghorst bij United? VoetbalPrimeur analyseert.

Bij zijn entree op 18 januari kreeg Weghorst meteen een basisplaats. Deze stond hij daarna niet meer af. Ten Hag gebruikt zijn landgenoot vooral als spits, maar heeft hem ook omgeturnd tot nummer tien.

Weghorst als spits

In twaalf van de vijftien wedstrijden die Weghorst tot dusver speelde voor United, werd hij opgesteld als diepste spits. Als aanvalsleider krijgt de Nederlander duidelijke taken mee van Ten Hag.

Balbezit
Meevoetballen is niet de grootste kwaliteit van Weghorst. Ten Hag laat de spits dienstbaar spelen en gebruikt Weghorst in balbezit vrijwel alleen als bliksemafleider, of puur als sta-in-de-weg voor de achterhoede van de tegenstander. Weghorst beweegt altijd contra en is nooit aan de kant van de bal te vinden om mee te voetballen.


Fernandes heeft tegen Real Betis de bal, met Antony en Fred bij zich in de buurt. Weghorst (rechts van de scheids) beweegt weg van de bal. Bron: ESPN

Op deze manier lokt hij minimaal één verdediger met zich mee, waardoor er in de as gaten ontstaan om te voetballen. Hier kunnen creatieve spelers als Bruno Fernandes en Marcus Rashford gebruik van maken, terwijl ook een controleur – vaak Fred – de loopactie door het centrum kan maken.


Bovenstaande momenten geven geweldig weer wat er van Weghorst verlangd wordt. Als Luke Shaw de bal heeft, doet Weghorst niet mee aan het spel, maar beweegt hij juist weg. Elf seconden later is de bal bij Antony aan de andere kant van het veld en blijft Weghorst wederom weg van de situatie. De Braziliaan krijgt ruimte voor de één tegen één en maakt de 2-1 tegen Real Betis. Bron: ESPN

Nadat hij ruimte heeft gemaakt voor zijn ploeggenoten, zoekt hij bij een bal aan de zijkant naar het juiste moment om de eerste paal aan te vallen. Met iets meer fortuin had hij al meer doelpunten op zij naam staan.


Pas als het écht moet, betrekt Weghorst zich in balbezit in het spel. Hier is hij dicht bij een doelpunt tegen Real Betis, nadat hij op het juiste moment voor zijn man komt bij de eerste paal. Bron: ESPN

Balbezit tegenstander
Sleuren, sleuren, sleuren. Bij de United-aanhang wordt Weghorst niet voor niets liefkozend Workhorse genoemd. Waar het omschakelen er voor een gemiddelde spits op zit als de bal richting het middenveld gaat, verlangt Ten Hag iets anders van Weghorst. De Nederlander dient de passlijn naar de controlerende middenvelder van de opponent af te dekken, zodat het middenrif wordt ingesloten.


De bal is net van achteruit het middenveld ingespeeld, als Weghorst de middenvelder van Real Betis al op de huid zit. In een sprint sluit hij het middenveld van de tegenstander in. Bron: ESPN

Weghorst maakt niet alleen verticale meters. Om Rashford te ontzien, zet hij ook geregeld druk op de backs van de tegenstander. Makkelijk gezegd moet Weghorst alles en iedereen voor de voeten lopen, om de opbouw van de opponent te bemoeilijken.

Weghorst als aanvallende middenvelder

Op 16 februari deed Ten Hag iets wat nog geen enkele trainer had gedaan. Tegen FC Barcelona was Weghorst de aanvallende middenvelder van United. Het takenpakket bleef voor het overgrote deel hetzelfde. Ten Hag paste de 'Weghorst-truc' later nog twee keer toe.

Balbezit
Het zal ongetwijfeld voor aanvang van het duel met Barcelona besproken zijn tussen Ten Hag en Weghorst: er werd niet van de Nederlander verwacht dat hij de spelmaker zou zijn in Camp Nou. Wanneer United aan de bal is, trekt Weghorst het gat voor andere spelers en komt hij uit in de spits.


Ten Hag wil Weghorst in balbezit zoveel mogelijk in de spits zien. Het dwingt de tegenstander, in dit geval FC Barcelona, tot keuzes. Bron: ESPN

Op die manier wil Ten Hag onrust zaaien bij de tegenstander. Wie pakt Weghorst op? Zakt de defensieve middenvelder helemaal in, of wordt er één op één gespeeld? Tegelijk brengt Ten Hag iedereen in zijn kracht. Op het middenveld ontstaat meer ruimte voor de 'echte voetballers'. Weghorst kent zijn taken en voert het nagenoeg altijd uit.

Balbezit tegenstander
In de wedstrijd tegen Barcelona kreeg Weghorst een specifieke taak mee: hij moest Frenkie de Jong onschadelijk maken. Als aanvallende middenvelder wordt er in het drukzetten nog meer van hem verwacht. Weghorst fungeert als box-to-box-speler en verdedigt tot de rand van de eigen zestien mee terug. Hij knapt het vuile werk - zonder te klagen - op, zodat de spelmakers zich aan de bal kunnen etaleren.


Weghorst (achter de scheidsrechter), op papier de diepste middenvelder, is bij balbezit tegenstander van alle middenvelders het verst teruggezakt om potentieel gevaar onschadelijk te maken. Bron: ESPN

Conclusie
Er bestaat geen twijfel dat Weghorst zijn rol bij United kent en nagenoeg tot in perfectie uitvoert. Hoewel zijn voetballende capaciteiten in Engeland vraagtekens oproepen, is het duidelijk waarom Ten Hag keer op keer voor Weghorst kiest. Zijn arbeidsethos is haast ongeëvenaard en daar profiteren zijn medespelers van. "Hij doet geweldig werk. In zijn rol is hij heel belangrijk", zei Ten Hag onlangs niet voor niets.