Online haat levert stadionverbod op: 'Spelers zouden vaker aangifte kunnen doen'
In Nederland wordt er gesproken over een stadionverbod voor online haat, maar de anonimiteit op social media blijft een obstakel. In Engeland werden supporters wel al uitgesloten vanwege haatberichten. Jan de Jong en Hugo Wolterink komen daarover aan het woord in het Algemeen Dagblad.
Online haat kan strafbaar zijn in Nederland, maar dit proces verloopt meestal moeizaam. Dat licht sportjurist Wolterink toe. "Online racisme is gewoon een strafbaar feit, maar dat moet wel bewezen kunnen worden. Je moet bijvoorbeeld zeker weten welke persoon op dat moment de online uiting heeft gedaan. Dat is nog best lastig, bijvoorbeeld als iemand nepnamen gebruikt of zegt dat hij zijn telefoon had uitgeleend. Spelers zouden vaker aangifte kunnen doen, maar de vraag is dan weer of de politie voldoende capaciteit heeft", twijfelt Wolterink.
De directeur van de Eredivisie CV, De Jong, haakt in op de woorden van Wolterink en licht een nieuwe factor van deze tijd uit. "We kunnen in Nederland inderdaad een stadionverbod uitdelen bij online racisme, als diegene te achterhalen is en er een aangifte ligt. Een groot nadeel is dat een groot deel van de beledigingen anoniem is en de zender niet te achterhalen is. Ons pleidooi is dan ook dat sociale media ervoor zouden moeten zorgen dat je niet vanuit een anoniem account kan werken."
Eerder deze week werd bekendgemaakt dat ene Antonio Neil een stadionverbod krijgt in alle Engelse stadions. Hij maakte zich online schuldig aan het racistisch bejegenen van Brentford-aanvaller Ivan Toney Dit is de eerste keer dat dit zoiets in Engeland gebeurt, na een verruiming van de wet.