'Databrein' van Ajax blij met Heitinga:

Heitinga verademing voor 'databrein' Ajax: 'Trainer zei: je verdoet mijn tijd'

19 maart 2023 om 08:07

Vosse de Boode, hoofd sportwetenschap en data-analyse bij Ajax, is te spreken over de samenwerking met John Heitinga. Zij ziet dat de kersverse hoofdtrainer van de Amsterdammers technologie makkelijk omarmt.

"Ik ken John als speler en als trainer", vertelt De Boode (38) in het Financieele Dagblad. "Hij is opgeleid met alles wat wij hem als sportwetenschappers en data-analisten kunnen bieden. Je merkt dat hij van een generatie is die makkelijk technologie aan zijn werkwijze toevoegt. Bovendien doet hij zelf factchecks. Dat werkt heel prettig."

De Boode maakte ook weleens anders mee bij Ajax. "Een trainer zei: Ik heb jou niet nodig om te weten wie de snelste is. Sterker nog: je verdoet mijn trainingstijd. Wat ik antwoordde? Geef maar een lijstje van jouw spelers: de snelste tot en met de langzaamste. Want ik heb jouw team gemeten. Als we hetzelfde lijstje hebben, voeg ik inderdaad niks toe."

Uit de metingen bleek dat de betreffende trainer één van zijn snelste spelers bij een groep met langzame spelers had gezet, omdat hij altijd te laat was bij de bal. De Boode zag dat daar dus een andere oorzaak voor was. "Misschien overzag hij het spel niet en startte hij te laat. In dat geval had hij met een video-analist moeten gaan zitten, om het moment van diep gaan te bepalen. Maar nu zat die jongen in een loopklas, terwijl hij gewoon kon rennen."