Lof voor Nederlands Toulouse na historische prestatie: 'Dallinga droeg het team'

'Dallinga bracht Toulouse in baan om de aarde, wat een schitterende aankoop'

30 april 2023 om 08:04
Laatste update: 30 april 2023 om 09:43

Het Toulouse van Thijs Dallinga, Stijn Spierings, Branco van den Boomen en Zakaria Aboukhlal wordt bewierookt na de winst van de Coupe de France. De Nederlanders hadden zaterdag een groot aandeel in de 5-0 zege op Nantes, zagen ook de Franse media.

Een ontketend Toulouse maakte in een vol Stade de France gehakt van de competitiegenoot. Dallinga scoorde twee keer, net als Logan Costa. 'Dit is een succes in hoofdletters. Costa en Dallinga brachten de Toulouse in een baan om de aarde', schrijft L'Équipe. Het lokale La Dépêche zag een 'XXL-prestatie' en 'de perfecte wedstrijd' van Toulouse.

Ook Le Journal Toulousain verkeert in jubelstemming na de tweede bekerwinst in de historie en de eerste sinds 1957. 'Thijs Dallinga, wat een schitterende aankoop is hij geweest. Niet voor het eerst dit seizoen droeg hij Toulouse. Voor de derde keer dit seizoen maakt hij twee goals in één wedstrijd. Hij heeft zich wedstrijd na wedstrijd laten gelden.' Ook Aboukhlal krijgt lof. 'Weer een goal, de laatste, waardoor hij sinds de achtste finales in elke bekerwedstrijd heeft gescoord voor Toulouse.'

Le Figaro spreekt van een demonstratie van Toulouse. 'Wat een geweldig feest. Dallinga en Costa maakten allebei een dubbelslag en ze werden goed geholpen door hun middenvelders, die hun tegenhangers van Nantes met kop en schouders domineerden.' Dallinga en Van den Boomen krijgen beiden een 8 en behoren daarmee tot de uitblinkers. Spierings ontvangt een 7, Aboukhlal een 6.

Van den Boomen had onder meer met een assist zijn aandeel in het bekersucces. 'Hij is de metronoom van dit elftal', stelt Le Figaro. 'In de tiende minuut werd Van den Boomens - opnieuw hij - vrije trap weer voor het doel gebracht door Spierings, waarna Costa binnenkopte. Nantes ging toen al knock-out.' Ook de Franse tak van Eurosport prijst de spelmaker. 'Hij beschikt over een prachtige trap. Het was voor Toulouse cruciaal om hem het woord te laten voeren in de finale en dat is glansrijk gelukt.'

De winst van de Coupe de France levert normaal gesproken een ticket voor de Europa League op, maar Toulouse zit nog in de wachtkamer. De club is in handen van investeringsmaatschappij RedBird, dat ook eigenaar is van AC Milan. De UEFA dreigt Europese deelname daarom te verbieden.