Brands kreeg spits in de maag gesplitst: 'Zie het als cadeautje voor de trainer'

Brands kreeg spits in de maag gesplitst: 'Zie het als cadeautje voor de trainer'

30 april om 14:05

Marcel Brands vertrok in december 2021 gedesillusioneerd uit het 'voetbalwalhalla', zoals hij de Premier League noemt. De voormalig director of football van Everton lag onder vuur in Engeland door de slechte sportieve prestaties.

Brands houdt een wrange nasmaak over aan zijn periode bij The Toffees, waar eigenaar Farhad Moshiri veel bepaalde. "Hij wilde in 2021 Rafael Benítez als coach, wat niet mijn keuze was", zegt de huidig PSV-directeur in NRC. "En Benítez wilde Salomon Rondon, daar kon ik geen goedkeuring voor geven. Hij was al in de dertig, stond niet op de scoutinglijst, hij ging Everton niets meer brengen. Veel te hoog salaris ook. Ik zei dat ik het een slecht idee vond. Zie het maar als een cadeautje voor de trainer, zei de eigenaar. Dan sta je machteloos."

Volgens Brands is het probleem dat Premier League-clubs geen geduld hebben. "In mijn tweede jaar werd Marco Silva ontslagen, ik probeerde dat te voorkomen, maar het lag buiten mijn macht. Terwijl ik wist: hij is een goede trainer, dat bewijst hij nu bij Fulham. De eigenaar bepaalde ook dat er een ervaren opvolger moest komen, terwijl de voorzitter en ik Mikel Arteta wilden. Uiteindelijk werd het Carlo Ancelotti."

Brands denkt wel dat de eigenaren het beste voor hebben met de club. "Zij denken: ik pomp er geld in, dan moet het toch snel succes opleveren? Maar in de Premier League heeft iederéén veel geld. Het gekke is: wij halen met PSV meer uit commerciële activiteiten dan Everton, maar zij halen tussen de 130 en 140 miljoen aan tv-gelden. Dat maakt het allemaal wat makkelijker."

Brands wil niet al te veel in detail treden, maar volgens het NRC vertelt hij 'over ontmoetingen op dure jachten en telefoontjes waarbij de coach te horen kreeg wie hij moest opstellen'. "Die wereld kun je je niet voorstellen als je die niet zelf hebt gezien."