Van Hooijdonk over Brobbey

'Brobbey heeft een heel goede kans om de spits van Nederland te worden'

2 mei 2023 om 08:15
Laatste update: 2 mei 2023 om 08:39

Pierre van Hooijdonk vindt dat Brian Brobbey over genoeg kwaliteiten beschikt om zowel te slagen bij Ajax als wellicht de spits van het Nederlands elftal te worden. De aanvaller van de Amsterdammers is de laatste weken geregeld het mikpunt van kritiek, maar Van Hooijdonk blijft positief gestemd, in tegenstelling tot Marco van Basten.

De afgelopen periode ging het vaak over dat Brobbey niet in staat zou zijn om een volledige wedstrijd te spelen. "Een krankzinnig verhaal", aldus Van Hooijdonk in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als je steeds vertelt dat hij niet fit genoeg is, zet je zo’n jongen ook te kakken. Iedereen weet wat Brobbey niet en wel kan. Over de hele wereld spelen spitsen vaak geen negentig minuten. Ook omdat ze veel te verduren krijgen. Dat hij dat moet, is onzin. En nu kan hij tegen PSV ineens 120 minuten volle bak gaan. Nou, dat heeft-ie echt niet in twee weken geleerd hoor."

Met Brobbey in de spits kreeg Ajax meer diepte in het spel, concludeert Van Hooijdonk. "Omdat hij zo snel en sterk is, was hij in de diepte heel vervelend voor de verdedigers van PSV en gevaarlijk voor Ajax. De bal op de paal, de bal voorlangs. Aan die loopacties zie je dat hij een echte spits is." Van Hooijdonk, die vindt dat Brobbey altijd moet spelen bij de Amsterdammers, ziet voor hem ook een toekomst weggelegd bij Oranje. "Laat ik het zo zeggen: Brobbey heeft een heel goede kans om de spits van Nederland te worden. Zoveel smaken zijn er ook niet."

Van Basten
Van Basten was maandagavond bij het Ziggo Sport-programma Rondo minder positief. "Brobbey is een jongen die ervoor gaat. Hij is sterk en voor het doel gevaarlijk, maar als je het hebt over de Ajax-opleiding, en ze leiden spitsen op, dan vind ik dat de techniek van Brobbey wel erg beperkt is."