Mislintat wil Ajax grondig verbouwen: een elftal 'herkenbare' transferopties

Mislintat wil Ajax grondig verbouwen: een elftal 'herkenbare' transferopties

04-05-2023 13:30
181

De nieuwe technisch directeur Sven Mislintat is van plan de selectie van Ajax grondig te verbouwen. In de zoektocht naar versterkingen worden de pijlen gericht op 'herkenbare' spelers (lees: met een verleden in Amsterdam). VoetbalPrimeur benoemt een elftal opties.

Ajax wil een herkenbare as van dragende spelers, zoals Daley Blind en Dusan Tadic in het verleden. De verdediger en aanvaller kwamen in 2018 naar Amsterdam en vormden de sleutel naar het historische seizoen, waarin de halve finale van de Champions League werd bereikt. Wie worden de Blind en Tadic van 2023?

Donny van de Beek (Manchester United)
Het wordt voor Van de Beek een hels karwei om zijn Manchester United-carrière nog te redden. Door een zware knieblessure kan de middenvelder zich wéér niet laten zien. De woorden van Erik ten Hag, nu een maand geleden, beloofden weinig goeds. "Tijdens zijn blessure ontwikkelt het team zich door, dus we moeten na het seizoen goed evalueren hoe we dan met elkaar verder gaan." United verhuurde Van de Beek vorig seizoen aan Everton. Mogelijk maakt Ajax deze zomer een goede kans.

Hakim Ziyech (Chelsea)
Het was dinsdagavond weer een triest aangezicht: Ziyech mocht nog een kwartiertje meedoen bij Chelsea, dat kansloos verloor van Arsenal (3-1). De oud-Ajacied is na een ijzersterk WK en een opleving in januari toch weer op een zijspoor beland in Engeland. Op de laatste dag van de winterse transferperiode werd hem een huurtransfer naar Paris Saint-Germain door de neus geboord. Ajax zal honderd procent zeker weer een lijntje uitwerpen.

Ryan Gravenberch (Bayern München)
Het is de vraag of Gravenberch het ziet zitten om na een jaar alweer terug te keren op het oude nest. Bovendien zijn Liverpool en Arsenal nadrukkelijk voor hem in de markt. Maar Mislintat zal denken: niet geschoten is altijd mis. De middenvelder speelt een bijrol in Duitsland en het lijkt er niet op dat zijn frustrerende situatie op korte termijn gaat veranderen. In Amsterdam liggen logischerwijs veel meer speelminuten in het verschiet.

Daley Blind (Bayern München)
Eind 2022 vertrok Blind met veel tumult bij Ajax en werd Bayern München zijn nieuwe bestemming. De linkspoot tekende in Duitsland voor een half jaar, met de afspraak om na dit seizoen weer met elkaar in gesprek te gaan. De knoop zou echter al zijn doorgehakt: Blind mag weer vertrekken. Onder trainer Thomas Tuchel heeft hij nog geen enkele minuut gespeeld. Een terugkeer naar Amsterdam ligt misschien niet voor de hand, maar van Alfred Schreuder zal Blind in elk geval geen last meer hebben.

Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur)
Bij Tottenham is Sánchez geen schim meer van de topverdediger die Nederland in het seizoen 2016/2017 veroverde. Drie weken geleden beleefde de Colombiaan zijn dieptepunt: in het verloren thuisduel met Bournemouth werd hij uitgefloten door de eigen fans, terwijl zijn wissel met gejuich werd ontvangen. Extra pijnlijk: Sánchez was zelf na 35 minuten nog in het veld gekomen. Stank voor dank, na vele jaren trouwe dienst. Bij Ajax zal Sánchez op meer waardering kunnen rekenen.

Azor Matusiwa (Stade Reims)
Na een kampioenschap met Jong Ajax, debuut in Ajax 1 en periodes bij De Graafschap en FC Groningen is Matusiwa nu een gewaardeerde kracht bij Ligue 1-club Stade Reims. De controleur zou Edson Álvarez kunnen vervangen, ook al is hij als 'stofzuiger' een ander type dan de Mexicaan. Matusiwa doorliep de Ajax-opleiding en zal weinig tijd nodig hebben om zich het beoogde spel van de Amsterdammers eigen te maken.

Kenny Tete (Fulham)
Op dit moment lijkt Tete weinig redenen te hebben om Fulham te verlaten: de veertienvoudig Oranje-international komt regelmatig in actie voor de tien van de Premier League. Maar het is nooit een geheim geweest dat hij op een dag zou willen terugkeren in Amsterdam. Tete is ontegenzeggelijk een verbeterde versie van Jorge Sánchez.

Noa Lang (Club Brugge)
Lang krabbelt langzaam op in België, maar is nog niet zo bepalend als in zijn eerste seizoenen. Collectief én individueel is Club Brugge veel minder en de oud-Ajacied weet zich amper te onttrekken aan de malaise. Nog niet zo lang geleden werd de aanvaller gelinkt aan clubs uit de Serie A (AC Milan) en Premier League (Leeds United) en leek een overstap een kwestie van tijd. Lang gaf zelfs al een 'afscheidsinterview' in de Belgische pers. Nu moet hij hopen dat een club als Ajax het nog in hem ziet zitten.

Justin Kluivert (AS Roma/Valencia CF)
Kluivert, een boezemvriend van Lang, wordt in de wandelgangen regelmatig in verband gebracht met Ajax. Of de Amsterdammers hem nodig hebben, is vers twee, maar het is duidelijk dat het Ajax-DNA heel diep in zijn genen zit. Kluivert wordt dit seizoen door AS Roma verhuurd aan Valencia, waar hij een goede indruk maakt. In Italië lijkt zijn rol uitgespeeld, vijf jaar na zijn geruchtmakende vertrek uit Nederland.

Carel Eiting (FC Volendam)
Eiting laat wekelijks zien dat hij te goed is voor FC Volendam. Na periodes bij KRC Genk en Huddersfield Town heeft de fijnbesnaarde linkspoot zijn carrière weer op de rit en waarom zou een terugkeer naar Ajax dan niet tot de mogelijkheden behoren? Alleen al met zijn standaardsituaties, iets waar de Amsterdammers niet bepaald in uitblinken, zou hij wat kunnen toevoegen.

Joël Veltman (Brighton & Hove Albion)
"Ik blijf Ajacied en blijf de club volgen, maar terugkeren bij Ajax is voor mij nu geen optie", liet Veltman recentelijk optekenen door Voetbal International. Deze week werd de verdediger van Brighton zelfs gelinkt aan FC Barcelona. Dat gaat niet gebeuren - en ook een transfer naar Ajax is dus niet aan de orde. Maar Mislintat zou gek zijn als hij niet toch even contact zoekt met Veltman.