Messi vertrekt bij PSG: de tumultueuze seizoenen, fluitconcerten en Barça-links

Messi vertrekt bij PSG: hoe de controversiële exit van de Argentijn tot stand komt

4 mei 2023 om 15:00
Laatste update: 4 mei 2023 om 15:28

Lionel Messi gaat na dit seizoen vertrekken bij Paris Saint-Germain. Daarmee komt er na twee roerige jaren een einde aan het tijdperk van de Argentijn in Frankrijk. Wat is er sinds zijn presentatie gebeurd en waarom staat het kamp-Messi tegenover PSG? VoetbalPrimeur maakt een tijdlijn.

10 augustus 2021
De datum die het voetbal verandert: Messi is voor het eerst sinds zijn professionele carrière in een ander tenue dan die van FC Barcelona of Argentinië te zien. De aanvaller tekent een contract voor twee jaar, met een optie voor een extra jaar.

29 augustus 2021
Door een trainingsachterstand mist Messi de eerste wedstrijden van het seizoen. Tegen Stade de Reims valt hij 24 minuten voor tijd in. Het moet het begin van iets heel moois zijn, maar het lukt Messi nog niet om te schitteren in het shirt van PSG. Tot 20 november moet hij om verschillende redenen vijf wedstrijden laten schieten. Zijn eerste competitiegoal viert hij pas op die datum.

29 oktober 2021
In de tussentijd, eind oktober, wordt het ego van Messi voor het eerst gekrenkt. Trainer Mauricio Pochettino wisselt de 'ongeïnteresserde' Argentijn al in de rust tegen Lille OSC. Hoewel PSG later verklaart dat Messi uit voorzorg werd gewisseld, sprak het gezicht van de speler bij de wissel boekdelen. Het eerste bommetje is gedropt.

28 december 2021
Messi viert kerst en oud en nieuw in Argentinië en lapt daar de coronaregels aan zijn laars. Er circuleren video’s op het internet, waarop te zien is dat Messi feest aan het vieren is. Door een positieve coronatest later die week, mist hij de eerste twee wedstrijden van het nieuwe kalenderjaar. De PSG-aanhang is zacht gezegd not amused.

13 maart 2022
Hoewel Messi in de eerste maanden van 2022 veel aan spelen toekomt, drukt hij maar mondjesmaat zijn stempel op de wedstrijden van PSG. De fans verwachten meer van de sterspeler. Op 13 maart, als de Parijzenaren thuis aantreden tegen Girondins Bordeaux, gebeurt er iets nieuws: Messi ontvangt fluitconcerten.

26 maart 2022
In de weken erna wordt Messi, die naar verluidt ontevreden is in Parijs, voor het eerst gelinkt aan een rentree bij Barcelona. Dat wordt op dat moment onmogelijk geacht. Tijdens de interlandperiode met Argentinië heeft Messi een cryptische boodschap, die men bij PSG aan het denken zet. "Zeker is, dat er na het WK veel dingen gaan veranderen."

30 mei 2022
Voor het eerst laat Messi zich kritisch uit over de fans van PSG. "In Barcelona is het me nooit overkomen", wijst hij naar de fluitconcerten. "Ik wilde daar niet weg, stelde het nooit voor en voelde me heel goed in Barcelona. Plannen om dat te veranderen had ik nooit. Ik had alles in Barcelona." De uitspraken zijn voer voor de Spaanse media.

In de zomerperiode wordt Messi namelijk nog heviger gelinkt aan Barcelona. Voor het eerst wordt er ook geschreven dat de Argentijn zelf oren heeft naar een terugkeer. Op dat moment is duidelijk dat Messi zijn contractafspraken nakomt. Hij blijft in elk geval tot medio 2023 bij PSG.

28-30 september 2022
Barcelona voert de druk op en spreekt zich uit over een mogelijke rentree van Messi. "Het is haalbaar", zegt vicevoorzitter Eduard Romeu, die openlijk flirt met de 35-jarige aanvaller. De uitspraken bereiken Parijs en twee dagen later komt PSG met een tegenreactie. De Parijzenaren doen Messi een nieuw contractvoorste, waarbij hij zijn aflopende contract voor dertig miljoen euro per jaar kan verlengen.

Messi blijft herhalen dat hij voor het WK geen besluit over zijn toekomst neemt.

9 december 2022
Tijdens het WK steelt Messi de show bij Argentinië. PSG voelt dat er kapers op de kust zijn: naast Barcelona is ook Inter Miami in de markt. De Parijzenaren leggen Messi een megacontract voor, maar krijgen nul op het rekest. "Na het WK gaan we praten", verklaart de entourage van de ster.

12 januari 2023
Ook Al-Hilal is in de markt voor Messi, die nog altijd niets heeft laten weten aan PSG. Messi is ambassadeur van Saudi-Arabië, waardoor de interesse gelijk serieus genomen wordt. Al-Hilal bereidt een megabod voor. Later wordt duidelijk dat de Saudische club Messi wil verleiden met een jaarsalaris van vierhonderd miljoen euro.

15 februari 2023
Het toonaangevende L'Équipe meldt dat de kansen op een langer verblijf van Messi bij PSG slinken. De clubleiding heeft na een gesprek met vader Jorge Messi geen overeenstemming bereikt. De Argentijn is niet happig om bij te tekenen.

3 april 2023
Het kan zomaar eens het breaking point zijn geweest, waar transfergoeroe Fabrizio Romano een maand later over spreekt. Messi wordt opnieuw uitgefloten door de aanhang van PSG. Een dag later onderschrijven Franse media wat Romano zegt: Messi is klaar met de fluitconcerten en wil weg uit Parijs.

2-4 mei 2023
De Messi-soap nadert zijn kookpunt. De speler reist zonder toestemming van PSG af naar Saudi-Arabië, waar hij als toeristisch ambassadeur 'contractuele verplichtingen' heeft. PSG kent geen genade en straft Messi, die twee weken niet mag meetrainen en wedstrijden van zijn ploeg mag bezoeken.

Op 4 mei pakt Romano groot uit: Messi vertrekt aan het einde van het seizoen definitief bij PSG. Een mand eerder zou vader Jorge dit al aan de clubleiding gecommuniceerd hebben. Messi zou zich niet gewaardeerd voelen en 'zonder twijfel' weg willen uit de Franse hoofdstad.

En nu?
Barcelona jaagt op de handtekening van Messi en heeft zelfs al een concreet plan klaarliggen om de Argentijn in te lijven. Messi kan in Catalonië netto dertien miljoen euro per jaar verdienen, evenveel als grootverdiener Robert Lewandowski. Barcelona biedt hem een contract voor één seizoen aan, met een eenzijdige optie om voor nog een seizoen te tekenen.

Tegelijk blijft de interesse van Al-Hilal bestaan. De Saudische club wil Messi met het grote geld overtuigen. Ook het Inter Miami van eigenaar David Beckham hengelt naar de diensten van Messi.