'Dat was meerdere spelers een doorn in het oog bij PSV onder Van Nistelrooij'

'Dat was meerdere spelers een doorn in het oog bij PSV onder Van Nistelrooij'

24-05-2023 14:54 Laatste update: 15:13
74

Het gesprek van de PSV-directie met enkele bepalende spelers voelde voor Ruud van Nistelrooij als een dolk in de rug. Volgens De Telegraaf had hij bovendien geen weet van die ontmoeting. Voetbal International weet dat de trainer zich 'ondermijnd voelde' door de clubleiding.

PSV maakte woensdagmiddag bekend dat Van Nistelrooij zelf is opgestapt, omdat hij draagvlak miste. Dat bepalende spelers over hem hadden geklaagd kwam hard aan en voelde als een motie van wantrouwen, schrijft De Telegraaf in een analyse. 'Daarop volgden de afgelopen dagen meerdere gesprekken met de clubleiding op grond waarvan Van Nistelrooy concludeerde dat de basis om samen verder te gaan niet sterk genoeg was.'

Volgens VI miste Van Nistelrooij vanaf dag één de steun. Dat begon al met het vertrek van John de Jong. Verder zorgden onder meer de winterse transfers van steunpilaren Cody Gakpo en Noni Madueke voor teleurstelling bij de voormalig topspits. 'Hij miste bij sommige van zijn spelers de passie om elke dag het maximale uit hun talent te halen. Hoewel Van Nistelrooij steeds verkondigde dat hij op dat gebied 'geen millimeter' afweek van zijn visie, moest hij soms toch water bij de wijn doen bij spelers die waarde vertegenwoordigden op de transfermarkt', voegt het weekblad daar nog aan toe.

VI wijst ook op de situatie in de technische staf. Van Nistelrooij strikte bewust Javier Rabanal als assistent. De Spanjaard moest structuur brengen in de werkwijze, maar de andere assistenten vonden hem te 'dominant'. 'De verhouding tussen de hoofdtrainer en de assistenten Rutten en André Ooijer raakte steeds meer verstoord. Beide assistenten werden op het trainingsveld nog nauwelijks betrokken en ook de communicatie verliep uiterst moeizaam. De manier waarop Van Nistelrooy omging met de assistenten was meerdere spelers een doorn in het oog', schrijft De Telegraaf daarover. 'Van Nistelrooy ervoer het op zijn beurt als pijnlijk dat de spelers onlangs in een gesprek met de directie juist hadden aangedrongen op het aanblijven van Rutten.'

Doordat Marcel Brands en Earnest Stewart niet openlijk hun steun uitspraken, voelde Van Nistelrooij zich 'ondermijnd'. 'Na het vertrek van De Jong, Gakpo, Madueke en Rabanal (van de bank) leek zijn mening opnieuw niet doorslaggevend. Daarom trok Van Nistelrooij resoluut een streep. Hij wilde zich niet laten piepelen', besluit VI.