Feyenoord-hart van Burger vindt rust in Zwitserland: ‘Ik moest van dat imago af’

Feyenoord-hart van Burger vindt rust in Zwitserland: ‘Ik moest van dat imago af’

03-06-2023 11:01 Laatste update: 11:13
20
Author profile picture

Yvo van Dorst

In een nieuwe rubriek genaamd VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die ver buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Wouter Burger. De jongen met een onvervalst Feyenoord-hart, die met FC Basel bijna de Conference League-finale haalde, net als zijn jeugdliefde.

In het Zwitserse Basel is Burger op dit moment helemaal op zijn plek. De middenvelder maakte in de zomer van 2021 de beslissing om na negen jaar voetballen in Rotterdam de overstap te maken naar FC Basel. Burger had hier meerdere redenen voor en zijn tijd in Zwitserland heeft hem geen windeieren gelegd. Onlangs speelde hij bijvoorbeeld in een uitverkocht huis de halve finale van de Conference League.

'Voor het eerst sinds 2017 een uitverkocht huis'
Aan de vooravond van de tweede halve finale tegen Fiorentina, is Burger zich bewust van het belang van de wedstrijd. "Voor het eerst sinds 2017 spelen we donderdag in een uitverkocht huis. Dat zegt al heel veel. Het is voor veel jongens de eerste keer dat ze zoiets groots meemaken, dus het besef is er bij iedereen dat dit een belangrijke wedstrijd moet worden. Al is het natuurlijk niet dat we al gewonnen hebben."

En dat er nog niks gewonnen was, werd pijnlijk duidelijk. Waar FC Basel in Italië nog met 2-1 won van Fiorentina, moesten de Zwitsers in eigen huis na een bizarre ontknoping toch het hoofd buigen. Na negentig minuten spelen werd het 1-2, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Uiteindelijk kreeg Basel in absolute extremis een enorme klap te verwerken: in de 129ste minuut maakte Fiorentina de 1-3, waardoor de Italianen de finale gaan spelen.

Wisselvallig seizoen
In de competitie deed FC Basel het dit seizoen wat minder. De club eindigt op de vijfde plaats en heeft daardoor geen ticket voor Europees voetbal. Volgens Burger is de club echt in opbouw. "We hadden vanaf het begin van dit seizoen veel jonge spelers die pas in hun tweede of derde profseizoen zitten, met vier of vijf wat meer ervaren jongens. Je ziet dat het daardoor wel wat wisselvalliger is."

Door de ruimte voor talenten bij Basel kwam ook Burger in Zwitserland terecht. "Ze zeiden toen tegen mij dat ze op zoek waren naar jonge spelers die de potentie hadden om belangrijk te zijn voor de club. Uiteindelijk kun je dan ook een toptransfer maken. Vanuit Zwitserland zijn er heel veel mooie transfers gemaakt naar grote Europese clubs. Het budget van de club is ook niet heel groot, dus dit is voor hun de perfecte werkwijze."

Reset
Burger wilde met zijn stap naar Basel ook een volledige reset maken van hoe hij werd gezien in Nederland. "Ik had ook een bepaalde vertrekwens, omdat er in Nederland altijd wel een mening is en er ook een bepaald beeld van mij geschetst werd. Ik merkte dat ik daar echt vanaf moest komen, met dat zingen Feyenoord-liedjes, bijvoorbeeld. Ik had het gevoel dat dat tegen mij ging werken, dat het meer ging om de poppenkast eromheen dan om wie ik ben als voetballer."

Er moest iets veranderen en daarbij waren speelminuten ook belangrijk. "Op dat moment was die keuze voor Basel ook heel mooi, omdat ik hier echt een persoonlijke ontwikkeling kon doormaken. Natuurlijk kreeg ik kansen op speelminuten, maar ik moest er wel zelf voor vechten. Ik voelde dat dit avontuur echt de juiste stap was."

Feyenoord
Burger gaat daarna nog wat dieper in op Feyenoord. Door zijn uitgesproken liefde voor de Rotterdamse club, voelde hij dat er een imago aan hem kleefde. "Ik werd niet eens door de club zelf zo gezien, maar meer door iedereen eromheen eigenlijk. Het is allemaal ontstaan vanuit mijn enthousiasme en liefde voor de club en ik wil het ook helemaal niet wegzetten als iets negatiefs. Maar in die tijd bij Feyenoord werd het gewoon tijd om mezelf als voetballer op de kaart te zetten en te laten zien dat ik ook goed kan voetballen."

In de media liet Burger regelmatig weten dat zijn liefde voor Feyenoord diep geworteld zit. Zo gaf hij aan nooit een overstap naar Ajax of PSV te willen maken en zong hij regelmatig Feyenoord-liedjes met de fans. Burger wilde dus van die stempel af. "Ik wilde gewoon helemaal opnieuw beginnen, zodat ik kon resetten en mensen mij konden beoordelen op de voetballer die ik ben. Omdat ik bij Feyenoord natuurlijk ook supporter van de club was."

Burger lijkt die rust in Zwitserland helemaal gevonden te hebben. "Zwitserland is qua voetbalklimaat ook echt wel een mooi land. De druk is veel minder dan in Nederland en de mensen laten je ook echt in je waarde. In Nederland heeft iedereen heel snel een mening over je en je merkt dat dat gevoel absoluut minder is hier."

Jong Oranje
De middenvelder uit Zuid-Beijerland is ook een vaste naam in de selectie van Jong Oranje. Een plek waar Burger ook veel leert over wie hij is als voetballer. "De speelstijl van Jong Oranje lijkt voetballend gezien heel veel op die van Basel en mijn takenpakket is ook veel hetzelfde. Ik kan ook wel makkelijk switchen tussen de verschillen die er zijn, daar ben ik makkelijk in."

Bij Jong Oranje is Ryan Gravenberch bijvoorbeeld iemand waar Burger veel van leert. "Wij kwamen op hetzelfde moment bij Oranje Onder 19 en we waren toen best wel aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk is hij bij Ajax als een raket gegaan en ik wat minder. Toen vroeg ik me af: wat doet hij nou anders of beter dan ik? Je ziet echt aan hem wat voor stappen hij heeft gemaakt en daar kan ik veel van leren. Wij zijn natuurlijk niet dezelfde voetballers, maar ongeveer wel op dezelfde positie."

Ook qua toekomst leert Burger een hoop bij Jong Oranje, de ploeg waarmee hij deze zomer hoopt te acteren op het EK Onder 21. "Elke jongen heeft daar een apart verhaal en Gravenberch heeft bijvoorbeeld echt de Nederlandse weg gevolgd. Je ziet dat hij het nu wat lastiger heeft en daar kun je ook over praten. Ik heb dat lastige al meegemaakt en voor mij ligt de toekomst nu helemaal open."