Koeman glashelder over 'zorgenkindje': 'Als iedereen fit is, verliest hij strijd'

Koeman glashelder over 'zorgenkindje': 'Als iedereen fit is, verliest hij strijd'

03-06-2023 09:28
91

Ronald Koeman erkent dat Georginio Wijnaldum en zeker Daley Blind 'zorgenkindjes' zijn bij Oranje. Vooral die laatste kwam het afgelopen halfjaar nauwelijks aan spelen toe bij Bayern München.

"Goed trainen bij een goede club met een goed idee van trainen is onvoldoende. Als iedereen topfit is, dan verliest Daley de strijd ten opzichte van anderen", stelt Koeman in De Telegraaf. "Toch schrijf ik hem niet af als hij aan voetballen op een hoog niveau toekomt. Je kunt altijd van hem op aan, hij heeft ervaring en kan op meerdere posities uit de voeten. Daley is ook belangrijk geweest in de kwalificatie voor de Final Four."

Naast Wijnaldum en Blind ziet de bondscoach dat ook Virgil van Dijk momenteel niet op de toppen van zijn kunnen presteert. "Hij is onderdeel van een Liverpool dat het al twee jaar moeilijk heeft. Het elftal is minder geworden, mindere middenvelders, moeite met druk zetten en dat gaat ten koste van de verdedigers. Maar Virgils eigen rol kan en moet beter. Zo kritisch is hijzelf ook. Het kan te maken hebben met zijn zware knieblessure in oktober 2020 of het WK middenin het seizoen. Soms schat hij situaties ook iets te gemakkelijk in. Toch heb ik liever dat zo’n goede speler met ervaring wordt aangepakt dan een jonkie. Virgil kan daarmee omgaan."

Koeman weet ook nog niet of hij een beroep kan doen op Memphis Depay in de Final Four van de Nations League. Kroatië is op 14 juni de tegenstander in de halve finale. "Het wordt een race tegen de klok en ik weet nu nog niet of ik een beroep op hem kan doen. Het is al sinds het EK in 2021 tobben met spierblessures. Memphis is wel overtuigd van zichzelf. 'Ik ben sterk, ik doe het op deze manier en het gaat me lukken'. Met z’n kruisband is het gelukt, maar nu gaat het moeilijker."