VP's Elftal van het Jaar: Feyenoord domineert, twee keer Ajax, één keer PSV

VP's Elftal van het Jaar: Feyenoord domineert, twee keer Ajax, één keer PSV

5 juni - 11:30 Laatste update: 11:37
124

De stembussen zijn gesloten en de VP-achterban heeft gesproken: het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar is bekend, met dank aan jullie! Na het tellen van alle stemmen is er een gemêleerd gezelschap uit de bus gekomen. Kampioen Feyenoord levert vijf spelers, plus de trainer. Ajax vaardigt twee spelers af, net als FC Twente. PSV en AZ maken het elftal compleet.

Keeper: Lars Unnerstall (FC Twente)
Zijn tweede uitverkiezing op rij. Unnerstall bleek opnieuw een moeilijk te passeren muur en slikte slechts 27 tegendoelpunten. Bovendien verzamelde de Duitser de meeste clean sheets (16). De Torwart van Twente wordt beloond met 32 procent van de stemmen en blijft Justin Bijlow (Feyenoord, 29 procent) en Nick Olij (Sparta, 25 procent) voor.

Rechtsback: Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Zoals Feyenoord de Eredivisie domineerde, zo domineerde Geertruida deze verkiezing. De veelzijdige verdediger dwong een Oranje-uitnodiging af en werd al gelinkt aan grotere clubs. Hij kreeg liefst 51 procent van jullie stemmen, waarmee hij Milan van Ewijk (sc Heerenveen, 23 procent) en Joshua Brenet (FC Twente, 12 procent) in de schaduw zet.

Centrale verdedigers: Jurriën Timber (Ajax) en Dávid Hancko (Feyenoord)
Het vertrek van Lisandro Martínez en de vele andere steunpilaren bij Ajax vielen Timber zwaar. Hij was zoekende, maar was als één van de weinige spelers vaak nog wél betrouwbaar. Niet voor niets is er volop interesse uit Engeland. Timber kreeg een kleine dertien procent van de stemmen. Daarmee blijft hij Gernot Trauner (Feyenoord, 10 procent) ternauwernood voor.

Dat Hancko zijn kompaan is, mag geen verrassing heten. Feyenoord betaalde zo'n zes miljoen voor hem, maar dat bleek een fantastische voltreffer. De Slowaak groeide al snel uit tot een cruciale kracht in het hart van de Rotterdamse defensie. Het levert hem een indrukwekkende 52 procent van de stemmen op.


Linksback: Quilindschy Hartman (Feyenoord)
Aan het begin van het seizoen stond hij nog op het punt om verhuurd te worden aan Excelsior, maar daar stak Arne Slot een stokje voor. Dat is maar goed ook. Kuitenbijter Hartman groeide uit tot eerste linksback in De Kuip, waar niemand het meer over Tyrell Malacia heeft. Met een kleine veertig procent van de stemmen troeft hij AZ-verdediger Milos Kerkez (36 procent) af.

Controleurs: Edson Álvarez (Ajax) en Orkun Kökcü (Feyenoord)
Álvarez wist zich dit seizoen aan de malaise te onttrekken in Amsterdam. De Mexicaan haalde in het merendeel van de wedstrijden een goed niveau. Niet voor niets is Borussia Dortmund zeer concreet. Met veertien procent van de stemmen heeft hij ook zijn criticasters overtuigd. Hij blijft Joey Veerman (PSV, 10 procent) en Mats Wieffer (Feyenoord, 9 procent) voor.

Wieffer mag het Elftal van het Jaar dan niet gehaald hebben, weer steekt een speler van Feyenoord er met kop en schouders bovenuit. Kökcü is uitgegroeid tot grote leider van de kampioen. Als de aanvoerder vertrekt, dan doet hij dat door de voordeur na een indrukwekkend seizoen. Hij kreeg 44 procent van de stemmen.


Aanvallende middenvelder: Xavi Simons (PSV)
Na een nek-aan-nekrace met Kökcü legde Simons beslag op de VP Award 2023. Het goudhaantje van PSV en het Nederlandse voetbal trekt in de Elftal van het Jaar-verkiezing met overmacht aan het langste eind. Liefst 67 procent stemde op Simons, die nu al onmisbaar is in Eindhoven. Sebastian Szymanski (Feyenoord, 21 procent) valt daardoor buiten de boot.

Rechtsbuiten: Vaclav Cerny (FC Twente)
Cerny was dit seizoen één van de grote smaakmakers bij FC Twente. Hij dribbelde, creëerde en scoorde er op los in Enschede met dertien goals en elf assists. De Tsjech was nog nooit zó goed. Hij valt ook bij de VP-bezoekers in de smaak met bijna 57 procent van de stemmen. Mohammed Kudus (Ajax, 17 procent) en Vito van Crooij (Sparta, 16 procent) delven het onderspit.

Spits: Santiago Gimenez (Feyenoord)
De vijfde en laatste speler van Feyenoord in het Elftal van het Jaar. Gimenez had wat tijd nodig om te aarden, maar werd vervolgens snel in de harten gesloten van het Legioen. De Mexicaan kreeg zijn eigen liedje en had met vijftien doelpunten een aanzienlijk aandeel in de landstitel. Ondanks de geduchte concurrentie ontving hij 52 procent van de stemmen. Anastasios Douvikas (FC Utrecht, 28 procent) kwam nog het dichtst in de buurt.

Linksbuiten: Jesper Karlsson (AZ)
Karlsson completeert de sterrenselectie. Als de Zweed fit is, is hij de beste speler bij AZ. Hoewel hij het afgelopen seizoen wat pech had met blessures, kwam hij tot negen goals en vier assists. De kans bestaat dat Karlsson deze zomer een transfer maakt, maar dat doet hij wel met dertig procent van de stemmen op zak. Dusan Tadic (Ajax, 21 procent), Koki Saito (Sparta, 19) en Oussama Idrissi (Feyenoord, 17) blijven met lege handen achter.

Trainer: Arne Slot (Feyenoord)
Hoe kan het ook anders: Arne Slot is verkozen tot trainer van het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar. Hij laat Feyenoord tot grote hoogtes stijgen, met de eerste landstitel sinds 2017 als klinkende bewijs. Tottenham Hotspur wilde hem verleiden, maar Slot bleef de Rotterdammers trouw en gaat nu de Champions League in. Hij pakt 66 procent van de stemmen. Daar kunnen Ron Jans (FC Twente) en Maurice Steijn (Sparta) met elk 12 procent niet tegenop.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s