De voors en tegens: waarom Steijn wel/niet een succes wordt bij Ajax

Maurice Steijn wordt de nieuwe trainer van Ajax: vijf voors en vijf tegens

14 juni om 11:50
Laatste update: 12 juni om 20:03

Maurice Steijn zal als trainer van Ajax de nodige scepsis moeten overwinnen. De Amsterdammers hopen met de 49-jarige Hagenaar, die voor drie jaar tekent in de Johan Cruijff Arena, op een Erik ten Hag-scenario. De voors en tegens van zijn komst.

Voor: Steijn is van Nederlandse komaf en kent de Eredivisie goed
Naast een buitenlandse directeur voetbalzaken had Ajax ook zomaar een buitenlandse trainer kunnen krijgen. Het liep anders. Met Steijn haalt Ajax iemand in huis die het Nederlandse voetballandschap goed kent en op dat vlak niet voor verrassingen zal komen te staan. Hij weet hoe de hazen lopen in de Eredivisie en wat hij kan verwachten van tegenstanders.

Tegen: Steijn heeft geen internationale ervaring
Feyenoord-coach Arne Slot staat inmiddels in heel Europa op de kaart en ook PSV-trainer Peter Bosz is een bekende naam. Van Steijn kan dat niet gezegd worden. Hoe gaat hij Ajax vertegenwoordigen rond Europese wedstrijden, bijvoorbeeld in de media? Maar ook: hoeveel aantrekkingskracht oefent hij uit op nieuwe spelers? Of je nu wilt of niet, zulke dingen spelen mee.

Voor: Steijn stapt blanco in, Ten Hag-route lonkt
Ook Erik ten Hag had nog het nodige te bewijzen toen hij FC Utrecht verruilde voor Ajax. Hij had de Domstedelingen naar een bekerfinale geleid en wist de play-offs te winnen. De zesde plek van Steijn met Sparta kun je in dezelfde categorie plaatsen. Net als Ten Hag in 2018 stapt Steijn bovendien blanco in. Hij kan niet in een hokje worden geplaatst in de voortdurende stammenstrijd in Amsterdam. Dat zoiets verfrissend kan werken, bewijst het recente verleden.

Tegen: wat is de handtekening van Steijn?
Steijn bestreed in een interview met Voetbal International al eens dat hij een verdedigende trainer is en benadrukte dat positiespel ook voor hem 'de basis van alles is'. Liever ziet hij zichzelf als een realist. Toch zijn de verschillen groot met Slot en Bosz, die bij elke club waar ze werkten dezelfde, herkenbare filosofie toepasten. Kan Steijn de omschakeling maken en Ajax het aanvallende combinatiespel laten spelen waar ze in de Johan Cruijff Arena van smullen? Het is een vraag die nog niet beantwoord kan worden. Hij heeft nog niet laten zien over een 'handtekening' te beschikken.

Voor: Mislintat strikt met Steijn iemand die 'overperformed'
Ajax-directeur Sven Mislintat liet meermaals het woord overperformance vallen. Met andere woorden: hij zocht een trainer die boven verwachting heeft weten te presteren. Dat geldt zeker voor Steijn, die vorig jaar april instapte bij Sparta en met tien punten uit vier duels op miraculeuze wijze lijfsbehoud veiligstelde. De zesde plek van dit seizoen is zo mogelijk een prestatie van nog groter formaat. Ook in vijf jaar VVV-Venlo maakte hij indruk met promotie, handhaving en zelfs een twaalfde plaats tot besluit.

Tegen: Steijn heeft geen Ajax-DNA en geen ervaring bij een topclub
Steijn kan niet bogen op een indrukwekkende spelerscarrière. Hij speelde slechts tien duels in de Eredivisie. Van een verleden bij Ajax is al helemaal geen sprake. Juist dat is een heikel punt: met Steijn neemt nu weer iemand een belangrijke functie in zonder 'Ajax-DNA'. Rond de club klinkt het verwijt dat het steeds meer aan dat laatste ontbreekt. Hij werkte sowieso nooit eerder bij een toplcub, in welke hoedanigheid dan ook. Een Ten Hag had die ervaring dus wel (PSV en Bayern).

Voor: Steijn kan een (topfit) team smeden
Hugo Borst omschreef het Sparta van dit seizoen als 'een ingenieus tikkend klokwerk vol radertjes, één geheel.' De Spartaan in hart en nieren prees het 'intelligente vechtvoetbal' van de ploeg van Steijn. De coach kan een team smeden, mede doordat hij eist dat zijn spelers topfit zijn. "Ik train dus hard, echt hard", zei hij enkele jaren geleden. De Ajax-spelers zijn gewaarschuwd, want ook conditioneel maakten zij dit seizoen bepaald geen goede indruk.

Tegen: eigen jeugd inpassen
De jeugdopleiding van Ajax wordt niet voor niets gezien als de levensader van de club. Van trainers wordt verwacht dat ze talenten ontwikkelen en kansen geven. Dat eerste heeft Steijn als motivator wel laten zien, dat tweede zal beter moeten. Bij zijn vorige clubs braken onder zijn bewind weinig jeugdspelers door. De klucht rond Sydney van Hooijdonk maakte hem een tijdlang de minst populaire man in Breda.

Voor én tegen: straatvechtersmentaliteit
Steijn roemt Henk ten Cate, onder wie hij bij NAC speelde, als zijn voorbeeld. Net als die laatste staat de Hagenaar bekend als een straatvechter. Hij gaat door het vuur voor zijn spelers, maar eist ook maximale inzet. Yuki Otsu die ooit bij VVV een duel wilde overslaan om geen risico te nemen kort voor hij zich bij het Japanse elftal zou melden, kon prompt zijn spullen pakken. Spelers kunnen zijn rechttoe rechtaan-aanpak vaak waarderen, maar als het tegenzit kan dat omslaan.