KNVB komt met update voor VAR en doellijntechnologie in de Eredivisie

KNVB komt met update voor VAR en doellijntechnologie in de Eredivisie

13 juni om 09:10
Laatste update: 13 juni om 09:31

De doellijntechnologie en de VAR in de Eredivisie krijgen een update. Dat meldde de KNVB maandag. De doellijntechnologie wordt vervangen door een systeem genaamd Goal Line Replay en de camera's van de VAR worden van betere kwaliteit.

Volgens de KNVB is de Goal Line Replay niet hetzelfde als de melding die een scheidsrechter nu op zijn horloge krijgt als een bal wel of niet over de lijn is. Links en rechts van de doellijn komt nu een camera, die nauwlettend in de gaten houdt wat er allemaal op de lijn gebeurd. Hierdoor zijn de camera's ook bruikbaar voor eventuele overtredingen en situaties binnen het strafschopgebied.

Bij de VAR wordt de kwaliteit van de camera's de grootste verandering. Nu zijn die nog in HD, maar volgend seizoen zullen ze overschakelen naar 4K-kwaliteit. Daarbij is beter te zien wat hoe de spelers op het veld lopen en kunnen bijvoorbeeld buitenspelsituaties beter worden ingeschat. Allebei de verbeteringen treden voor het eerst in werking tijdens de Johan Cruijff Schaal.